Minum petang dengan Sanggar Cheese... Apa tu Sanggar Cheese?..
Sanggar bermaksud
pisang goreng dalam bahasa Bugis. Jadi Sanggar Cheese tu maknanya
Pisang Goreng Berkeju.
|
Sanggar Cheese.
Sekali- sekala bole.
Selalu-selalu, jangan amalkan..nanti gemok hehe |
Hah! Ni dia
Sanggar Cheese sedap hingga menjilat jari. Beli di sebuah gerai kecil berdekatan tempat tinggal saya. Gerainya kecil saja tapi ramai pengunjung yang datang beli Sanggar Cheese ni. Apa yang menariknya pisang yang telah siap digoreng, dipotong kecil-kecil dengan gunting. Tujuannya, supaya campurannya nanti meresap. Selepas dipotong kecil-kecil, dicampurkan dengan cheddar cheese parut dan juga susu pekat. Makan masa panas-panas baru terasa kenikmatannya. Manis dan lemak-lemak. Harganya cuma RM2.50 untuk satu tapau.
Saya sempat korek rahsia campuran tepungnya yang membuatkan
sanggarnya rangup dimakan..Dan ini campuran tepung yang dikongsi oleh adik yang buat Sanggar Cheese tu..
- 4 cawan tepung gandum
- 4 sudu tepung beras
- 4 sudu tepung adabi
- 1 sudu planta/margerine
- 2 biji telur
- 1 sudu garam
Dah tau rahsianya..Nanti lepas ni nak cuba buat buat sendiri pula Sanggar Cheese ni. Menjadi ke tidak....^_^
sedapnya.....terus terliur dah ni ha...
ReplyDeletealamak ya ke..lap jgn x lap..hehehe..
Deletemmg sedap sanggar cheese cik adik di gerai tu buat AS..
ada susu pekat? hu3 manis nyer rasa lidah ku tiba3...
ReplyDeletehehehe..menambahkn lagi kemanisan pisang tu..^_^
Deletepernah ternampak Mia Kassim post sanggar ni di Instagram...tapi memang yummylicious...
ReplyDeleteowh ya ke..ya..sanggar cheese mmg femes disini Farah
DeleteSedap kan Mama Rey...hehe Aku selalu beli di restoran Alamesra tu.... mana tempat ko beli ni, mo juga aku cuba hehe
ReplyDeleteYa bah..owh d restoran alamesara ka..bah nti mau menry sn pla..Dekat putera jaya ni Mia..tp tu lah hjg minggu x jual n wktu ptg jak jual..kdg2 hbis sbb sikit jak pisangnya..
Deletemacam senang resepinya..tq..sanggar yea:)
ReplyDeleteYg penting cheese tu ada..maka terhasil lah sanggar cheese hehe
Deletetengok aje pun dah tau best mama..tapi tulah tak boleh makan selalu-selalukan..
ReplyDeleteHah! Tu lah RDZ.. nti lemak smkin brtmbh..tmbh2 mcm mama ni cpt naik berat hehe
DeleteNak cuba buat larr...tpi sanggarnye beli aje...tambah cheese dgn susu saja,.,sebab disini blom ada jual...hehehe....
ReplyDeleteBole juga mcm tu kn RieTTa..beli saja sanggar n tambah sdri cheese n susu pekat tu.. ^_~
Deletewahh sanggar bercheese tak pernah bah sia rasa.
ReplyDeleteSedap bah Nas..try lah buat.. ada org tmbh gula merah..tp blm prnh sia rasa..^_^
Deletesedapnya ...bila boleh rasa ni..
ReplyDeleteTry cari atau boleh try buat sdri... ^_~
Deletekudap-kudapan yang sedap nih..
ReplyDeleteYup..sekali sekala menikmati kudap kudapan yg manis berlemak hehe
Deletetq share resipninyer... leh dicuba2 nanti !
ReplyDeleteSama2 KA..cuba jgn x cubs hehe
DeleteWwowowii,,nampak sedap gileehh..kalau ada kat sini memang nak beli lah..sebab kalau nak membuat nya memang idok lee..hehee
ReplyDeleteHehe..x pa..nti jumpa sanggar cheese ni trus beli ..^_~
Deletesaya pernah makan pisang cheese ni di medan. terliur tengok..
ReplyDeleteSedap makan time panas kn kak..tp kalo sy..tengok sanggarnya jg mcmna ..garing ke x hehe
Deleteaduiii mmg sedap bah ni MR... suka kmi makan ni...:)
ReplyDeleteKan aTie..hehe..ramai yg ckp tawau punya sanggar cheese sedap n special..nti bila dpt kesana..mau menry ni aTie..
Delete