Biskut Ulat Bulu ini antara kuih kegemaran saya dan juga anak-anak..Dan menjadi salah satu biskut yang mesti ada di Hari Raya. Saya mula belajar buat biskut ini dari sepupu saya. Nama agak pelik tapi rasanya sangat sedap dan tiada rasa gatal hehe..
Ini bahan-bahannya:
- 1 cawan tepung jagung (ayak)
- 2 cawan tepung gandum (ayak)
- 1 buku mentega
- 3 biji kuning telur
- 1 sudu esen vanila
- 1 sudu perisa pandan
- Pewarna hijau
- Gula halus untuk ditabur
- Kurma untuk inti
Cara buat mudah sahaja:
- Pukul mentega bersama-sama telur kuning sampai kembang.
- Masukkan perisa pandan, esen vanilla dan sedikit pewarna hijau. Kemudian pukul. Pewarna tu jangan banyak sangat nanti terlebih hijau pula nanti.
- Masukkan tepung Jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Agak-agaklah adunan boleh dibentuk. Tepung gandum tu tidak perlu dihabiskan.
- Ambil doh sebesar duit 50 sen. Kasi leper dan masukkan inti kurma.
- Gulung dan bentukkan memanjang dan tekan gunakan garfu. Kalau mahu cantik bentuknya, letak atas(tengah)tapak tangan dan genggam tangan. Jangan kuat-kuat terkeluar pula nanti intinya..
- Masukkan dalam loyang dan bakar dalam suhu 170 selama 15-20 minit.
- Taburkan gula halus pada biskut sebagai bulunya..:)
Akak jiran depan rumah kata tabur ketika biskut tu suam-suam supaya gula halus tu melekat dengan cantik. Tapi saya tabur masa biskut ni sudah sejuk. Sudah masuk bekas baru tahu petua ni huhu..
Dua Puteri yang rajin sedang membentuk jem nanas..
Boleh juga guna inti jem nanas. Akak tadi tu yang tunjukkan. Saya cuba dan sedap juga rasanya. Inti kurma atau inti jem nanas bagi saya kedua-duanya pun sedap di makan..
Biskut Ulat Bulu
Dengan bantuan dua orang puteri di atas tu, maka terhasillah Biskut Ulat Bulu untuk Hari Raya tahun ini. Terima kasih puteri-puteri yang ringan tulang kerana telah membantu menghasilkan Biskut kaler ijau ni..:)
p/s: Lagi sedap jika ditambah minyak sapi..Kira-kira 4 sudu macam tulah
sy yg nengok ni pon rase sedap...mcm nak buat plak..
ReplyDeletetry lah..mudah saja sebenarny nak membuatnya..:)
DeleteOwh.. Mmg nmpk mcm ulat bulu.. Kalu kuih pnh la mkn..
ReplyDeletekuih sy tak pernah makan pula MF
DeleteWah mama..comel aje biskut ulat bulu mama ni..macam tart kan...
ReplyDeletekebanyakkannya hasil usaha dua pembantu yg rajin tu..ada yg terkeluar intinya sebab tekan garfu kuat sgt hehe
DeleteSalam Ramadhan Mama
ReplyDeletepertama kali saya lihat ni
boleh pos kat saya...he he
salam Ramadhan juga atuk..:)
Deleteerr..sampai sana tak hancur ke nanti..
hijau tu betul2 mcm ulat bulu . rajin 2 hero tuh tolong ... sejuk perut mama ...
ReplyDeletegula halus kurang melekat Vee.
Deletewah. cocok sekali buat kue lebaran nich..
ReplyDeletesgt cocok Mbak..try lah
Deletememang macam ulat bulu.. hehehe ena ni kureng sikit makan kuih2 raya ni... kalau g rumah org kan, kacang or kerepek je ena serbu
ReplyDeletesaya semuanya diserbu ena hehe..
Deletesalam ramadhan # 27 mamarey..
ReplyDeletefirstime m3h dgr nama kuih ni,,hehe..
tapi memang nampak sedap..
sedap ni. slm singgah & ucap selamat hari raya maaf zahir & batin yer !
ReplyDeletetak pernah makan un..betul la bentuknya sama dgn ulat bulu
ReplyDeleteSimple jer resipinya yer. Memang nampak mcm ulat bulu ☺
ReplyDelete