Seperti yang dijanjikan di entry saya di sini..Saya kongsikan dengan korang semua cara hendak membuat Kerepek Popia Goreng ini. Mudah, ringkas dan sedap dimakan..:)
Kerepek yang diperbuat daripada kulit popia. Saya belajar membuatnya dari seorang akak yang rajin oderkan Kuih Lidah dari Papar untuk anak-anak saya.
Bahan-bahan utamanya adalah:
- Kulit popia
- Serbuk kari (brand 888)
- Gula icing
- Garam
Cara membuatnya sangatlah mudah. Budak sekolah tadika pun boleh buat..:)
- Kulit popia dipotong-potong dengan gunting. Bentuk, ikut suka hati korang.
- Goreng popia tadi dalam kuali dengan minyak yang telah dipanaskan.
- Angkat selepas nampak kekuningan. Toskan..
- Campurkan dengan kari, gula icing dan garam ikut rasa suka hati. Kalau suka pedas, lebihkan kari.
- Gaul-gaul..dan boleh dihidang..;)
Kerepek Popia Goreng |
1. Kulit popia yang telah saya potong-potong empatsegi dan telah dikopek dengan rajinnya oleh Hero-Hero di rumah.
2. Popia yang telah siap digoreng. Masa ini Hero-Hero sedang mengintai-intai si kerepek dan bertanya.."Mummy, boleh makan suda ka?.."
3. Kerepek Popia Goreng yang telah dicampurkan kari, garam dan gula icing. Belum pun sebati digaul, tangan-tangan nakal datang satu persatu ambik si kerepek dan ngap masuk mulut..
Kerepek Popia Goreng krup..krup..sedia dimakan..:) |
Mudah saja kan cara membuatnya...Selamat mencuba +Mimi Azirah dan +nur bijen. Juga pada yang ingin mencuba ..;)
mudah dan sedap.. sure makan tak hengat ni.. tgk2 dah habis.. hihi..
ReplyDeletehehe...anak-anak paling suka kerepek ni Chic Na..;)
Deletenak try lh
Deletethanks MR... rasa skrang jugak nak cuba.. semangat nak cuba respi baru yg senang ni :)
ReplyDeletesama2 nur..;)
Deletemesti sedapkan mama..nanti kita nak trylah. Thanks ya bagi idea ni..
ReplyDeleteidea dari seorang akak sebenarnya Raud hehe..
DeleteIni sekali makan aje boleh abis sebalang...Menggoreng lebih lama dari makan, hehe
ReplyDeletehehehe...belum habis digoreng dah dirasmi
Deleteanak buah saya dok tanya ; mak usu ,kulit popia tuh nak wat apa . saya suruh goreng pastu pi golek kat susu tepung dia tapi x nak . nak wat popia dgn sayur katanya . nak cuba push resepi nih . hope mrk nak sbb mak usunya yg dah terliur nih ... heheheeee
ReplyDeletebijak anak buah Vee..bagus lah tu Vee pandai makan sayur..anak2 sy susah sikit makan sayur huhu
Deleteada idea jugak ni...boleh try nanti...
ReplyDeletetq share resepi ni mamarey..
ReplyDeletemacam buat popia nestum jgk ek.
boleh la try ni..
sama ja Ira..cuma bahan campurannya saja berbeza..:)
Deletesangat mudah n senang.. tp tu le kalau dtg penyakit "M" apa pun tk boleh hehehe
ReplyDeletebagus ni Mama Rey.. nanti sa mo cuba lah.. belum pernah sy makan...:)
ReplyDeletesalam Jumaat Mama Rey..;)
DeletePeberet. Tapi tak leh makan banyak sangat tengah lose weight program.
ReplyDeleteSalam kak!! rindu akak..sorry lama intan x mai sini..hehe…wah kak bg resipi kepek ya..insyaAllah ada masa intan cuba..klu x intan beli je lah..huhuh
ReplyDeletewasalam intan..rindu kat intan jg ;)..
Deleteresepi kepek idea dari seorang akak baik hati yg sudi kongsi dgn sy
wah senang je nak buat yer !
ReplyDeletekalau baru keluar dari kuali, aduhai...mesti laju punya..
ReplyDeletesenang caranya kan..
Wah...tq share!sgt menarik.!nak cuba buat juga
ReplyDeleteKari 888? mana nak cari tu hoho Kari biasa tak boleh?
ReplyDeleteKat rumah pun ada kulit popia yg dah lama terbiar tu hehe boleh gak cuba nanti!
yummy...rietta biasa buat yang manis..pkai susu sama nestum sama gula sama horlick..yang pedas blom pernah cuba...thanks ya 4 da share...bleh rietta ubah selera...
ReplyDeletemacam senangjer kot.. kalau rajin boelh buatkan...
ReplyDeleteMacam mudah je kalau RaJiN buat ni... Hihi.. Nampak sedapla mamarey.. Amik sebalang, duduk depan tv.. Tak sedar dh abis.
ReplyDeleteselalu orang gulung2.. first time tengok org buat ikut suke hati.. hihi.. manarik..
ReplyDeletewah mau dong kirimin kesini keripiknya
ReplyDeletedone clik2 nuffnag ni
ReplyDeletewahh nampak mudah..mesti sedap n rangup kan..nak try buat lah nanti..hihihi
ReplyDeleteSaya buat popia nestum ☺☺. Senang jer rupanya.
ReplyDeletesangat mudah nk dibuat..nanti mahu cuba la
ReplyDeletemudahnye..kebetulan kulit popia masih ade dlm peti ais..boleh lah cuba nanti
ReplyDeletesalam . nak tanya kari digunakan tu kari ikan kah kari ayam? dan kari tadi d.campurkan dengan gula dan garam atau tabur satu2 bahan atas popia tadi? terima kasih
ReplyDeleteKt mane ea nk cari serbuk kari cap 888 tu?
ReplyDelete