Tuesday, May 14, 2013

Kuih Lidah Dari Papar

Kuih Lidah dari Papar sudah maliii...

Kuih ini petang tadi sampai. Oder dengan bantuan akak jiran sebelah saya. Terima kasih akak yang baik hati..:)

Datang dari jauh..Dari Kg Berundong, Papar. Kuih tradisonal  masyarakat Melayu Brunei di Daerah Papar ini memang sedap..rangup buatannya. Saya selalu oder untuk dimakan bersama keluarga. Masa raya pun oder juga untuk dimakan tetamu yang datang.

Kuih Lidah dari Papar ini ada beberapa jenis perisa. Antaranya, perisa susu, perisa kacang hijau dan perisa coklat..Ketiga-tiga perisa ini saya sudah pernah rasa. Sedap..Tapi yang tersedap rasanya bagi saya ialah perisa susu.

kuih lidah
Kuih Lidah perisa susu..

Kuih Lidah atas ini perisa susu. Saya selalu oder yang ini. Anak-anak suka makan sebab kerangupannya dan rasa susunya yang sedap. Ada juga yang dibungkus dalam pek kecil. Tapi selalunya saya ambil pek yang besar. Anak-anak pun puas hati makan..:)

kuih lidah
Kuih Lidah

Tepung gandum, susu tepung, gula halus, mentega dan minyak masak adalah antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Kuih Lidah ini. 

Kuih Lidah dari Papar ini telah dikomersialkan oleh FAMA. Mahu tahu lebih lanjut boleh kilik sini. Satu rancangan Agrotek oleh RTM..

33 comments :

  1. kuih lidah?? nama yg pelik..haha..

    sebab first time dgr..=P

    ReplyDelete
  2. sedap kuih lidah ni..rasanya sama kot dgn kuih lidah dkt cni,tp xde la perisa coklat atau lain2

    ReplyDelete
  3. rasanya alyn pernah makan la kuih ni, perisa susu, memang sedap la..:)

    ReplyDelete
  4. eh?
    biskut batang buruk!^^
    biskut kegemaran liya..
    setiap kali hari raya kawan2 liya selalu buat biskut ni..
    hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. batang buruk dari popia kan..yg ni dari tepung gandum

      Delete
  5. macam kuih gunting yea mama? huhu..manis kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih gunting ke..baru tau..

      ada yg panggil kuih ni kuih tiram

      Delete
    2. kuih gunting tu kerepek yg halus2 n kadang2 pedas.. kuih lidah ni manis kan MaMaRey?

      Delete
  6. Tak pernah lagi makan kuih lidah... nampak rupa macam kuih batang buruk, tapi rasanya mesti tak sama, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la mungkin nama saja lain..kuih batang buruk yg sy tahu dibuat dari kulit popia..

      Delete
  7. Nampak macam kuih batang buruk je.. Sama tak?

    ReplyDelete
  8. Namapak macam best aje mamarey..di semenanjung pun ada kuih yang hampir sama nama dia..kuih lidah kucing..rupa bentuk hampir sama tapi bezanya cuma tak guna susu and tak da perasa yang macam sebutkan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 nama dia kan..sy ada gogle jg ada yg panggil kuih tiram,kuih kapal terbang..rupa bentuk sama

      Delete
  9. Tak penah makan lak..nampak sedap je..hehe

    ReplyDelete
  10. kuih ni rasa lemak berkrim.. saya suka sangat..hehe

    ReplyDelete
  11. time raya, memang ni antara kuih peberet kte >_<

    ReplyDelete
  12. Selalu juga makan ni Mama Rey...ada jual di kiosk heospital...:)
    sedap! suka makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan aTie...FAMA punya ka aTie

      Delete
  13. isyy.. menariknya.. ni sama ke dengan kuih lidah buaya tp xde lak letak susu.. nampak sangat tertarik la.. kalau mamaray jual nak jugak ai order 2 bungkus.. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ke Hanie..boleh email je nanti..boleh pilih perisa..:)

      Delete
  14. wahhh... nampak sedap. selalunya suka makan kek lapis je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek lapis pun suka juga..cantik dan sedap..:)

      Delete
  15. perisa susu? wow...menariknyaa...dah terbayang dah kesedapannya...

    ReplyDelete
  16. tengok pon da terliur.. rase macam pernah cube makan mase kat sabah dulu.. tapi fifi kalau pegi sane memang cari amplang je..

    ReplyDelete
  17. rindu nak makan kuih lidah.. makanan pebret iha ni.. tapi baru tau ada perisa kacang hijau dan coklat.. waaa mengidam pulak tiba2.. hehe..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Mama,

    Saya nak order la. Dah lama ngidam nak makan kuih ni. Mcm mana ek?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Mama,

    Saya dah lama ngidam makan kuih ni. Mcm mn nak order ya?

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...