Monday, April 14, 2014

Ikan Terubuk Masin Sarawak

Ikan Terubuk Masin Sarawak..
Goreng kering..sisik pun jadi rangup...sedap..^-^

Ikan Terubuk Masin dari Sarawak ini pemberian dari rakan sekerja suami saya minggu lalu. Baru tengahari tadi goreng ikan ni. Bagi yang pernah makan ikan ini mesti tahu ikan terubuk ni banyak tulang. Halus-halus pula tu. Perlu berhati-hati masa makan. Takut pula tulang menyangkut di tekak. Tapi walaupun banyak tulang, ikan ini memang sedap. Sedap dimakan bila digoreng kering. Rangup..lemak-lemak.. Bubuh sikit lada..perahkan limau dan makan bersama dengan nasi panas...Fuhh!!..sungguh menyelerakan. Tapi tadi makan begitu saja. Stock lada dan limau habis dalam peti sejuk. Walaupun pelengkapnya tiada, tapi tetap juga makan dengan berselera sekali..^-^

Saya ada terbaca tentang Ikan Terubuk ini di SINI. Ikan terubuk ini ada dua jenis. Jenis terubuk sungai dan juga jenis terubuk laut. Ikan terubuk sungai(asli) mempunyai mulut yang lebih besar dan panjang. Manakala ikan terubuk laut pula mempunyai mulut yang lebih kecil, bersaiz pendek, bahagian kepala lebih kecil dan badan lebih gemuk.

Baru sekarang tahu ikan terubuk ini ada dua jenis rupanya. Sebelum ini cuma tahu makan saja ikan ini.

38 comments :

  1. haaa..ini la yang SA nak jual..tgh deal ngan supplier kat Sarawak...agak2 la kan if jual online ada x yang nak beli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la SA..In Sha Allah..mesti ada tu SA..scara online senang beli..x perlu dtg jauh ke srwk nti..

      Delete
  2. ini favourite my mum ni kak, he he he...kirim dengan duit boleh pas tu pos...ahaksss nak ke si POSLAJU hantar ek? he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau pla Farah..bungkus elok2 nak kot hehehe

      Delete
  3. X reti nk mkn.. Pnh dpt juga dr kwn tpi bg kt mak aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ni MF..goreng kering dia..rasa rangup lemak-lemak..cicah dgn cili+limau..mmg sedap hehe

      Delete
  4. pernah makan opismate masakkan... sedap makan dgn nasi panas2 & sambal belacan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan lia..blm prh lg mkn dgn smbl blcn..nti try..beliur dah hehehe

      Delete
  5. lama tak pekena ikan masin terubuk
    terliurlah mamarey

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..seekor x cukup utk satu family kak..sbb mkn tk nk lauk lain lg..

      Delete
  6. Ikan terubuk...memang sedap walaupun tulangnya banyak. Kena pula terubuk bakar...memang terliur!
    Tapi terubuk masin Sarawak memang terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena hati2 makan ikan ni kn BM..yup btl tu Terubuk masin sarawak ni mmg best..^-^

      Delete
  7. aduhhh mmg sedap bah ikan terubuk masin ni Mama Rey..suka makan..sllu juga dapt kiriman dr member di Sarawak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bah ngam kita aTie..sedap bah kn..

      Delete
  8. Kalau pergi serawak kita pun selalu beli ikan ni kat pasar coz ramai yang pesan..tapi banyak tulangkan mama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pegi sarawak ikan ni mmg sll org cari kn Raudz...tulang byk tp oleh krna sedap tetap jg bsbr hehe

      Delete
  9. sys suka perah limau jer pastu mkn dgn nasi panas ... tak yah lauk lain .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la Qaseh..ni kalau ada tk yah lauk lain..bole dua kali tmbh nasik hehe

      Delete
  10. dulu masa saya duduk serawak memang xpandang ikan ni.. tapi bila dh pindah duduk semenanjung, selalu rindu nak makan ikan terubuk masin ni.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dl mula2 kenal ikan ni pn x berapa jg Hanie tp lps mkn baru tau rasanya sedap hihi

      Delete
  11. rietta pown xpernah tahu ada dua jenis...yummy....dah lamer xmakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pn sama Rietta..x tahu pn ada dua jenis..ni terbaca pn sbb cri resepi ikan terubuk masin ni..

      sedap kn Rietta hehe..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. wah..baru teringat..kawan suami ada bagi ikan terubuk..bilalah nak goreng ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng la Ummi..ada terjumpa resepi ikan terubuk gulai..tp tak buat sbb bhn2 nya x ada lg pn pnyakit M dtg jd main goreng kering je la hehe..

      Delete
  13. ikan masin yer., aku xkesah la ikan per pun klu dah nama ikan masin tu mmg mngiurkan la.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...betul tu..ikan masin apapun mmg sedap kn..apalg kalau cmpr dgn cili dn limau..sgt la menggiurkn ^'^

      Delete
  14. Salam Mama...baru ada masa jenguk Mama..
    wow...sedap tu Mama...peram asam limau buat air asam...
    sedap menjilat jari... sedap lagi kalau dibuat terubuk pekasam(makanan org Perak)
    tak tau lah orang negeri lain makan ke tak...hihi...
    paling marvelous kalau di masak Tempoyak..perghhh...
    *meleleh dah ni Mama...mengidam sy..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ckk^-^..
      terubuk pekasam..blm prnh try ckk apalg kalau msak tempoyak..mesti sedap kn ckk..ni pn berliur dah ni hehe

      Delete
  15. glemer ikan ni.. kalau member outstation sarawak mesti ramai kirim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kn Chic Na..asal member suami pegi sarawak ikan terubuk ni yg dbwh balik sbg ole2..

      Delete
  16. wah best ni..
    ikan masin terubuk tu bila digoreng garing, tulang2nya jadi rangup juga ke?

    ReplyDelete
  17. lamanya nina xmakan ikan terubuk ni.. takut juga terlekat tulangnya tu.. hehee

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...