Tak pernah rasa lagi kuih ni...Mcm tat telur jer rupanya. Sedap ke? Rasanya mcm ne? Di buat dari ape ye? Kuih ni asal dari Sabah ke? Ish...BM ni, byknye tanye...hehe
Tapi kenapa ada sampai 3 kaler? Setiap kaler lain rasa dan adunannye ke? Apalah BM ni...tanye lagi...hehe. Teringin nak rasa, di pasar2 malam ada jual ke? tanya lagi...sori!
Mama Rey..kuih ni membuatkan ummi teringatkan Sarawak, isteri ustaz mengaji kami pandai buat kuih penjaram ni,dia buat jual juga, yang warna gelap tu, sedaaap sangat.
oh tu ke rupa kuih penjaram...baru la tau nama dia
ReplyDeleteya ina..:)
Deletebahagian tepi2 tu yang sedap dimakan..rangup..
tak pernah tengok la kak. macam sedap je. mcm2 kaler.
ReplyDelete3 kaler 3 rasa..sedap tau Chic Na..kalau pembuatnya pandai buat memang sedap rasanya..
Deletesedap..lme x mkn..suke yg belah kanan tu..hik2
ReplyDeletesedapkan m3h..ambil pic ni kat tamu..beli semua ketiga2 jenis
DeleteKuih ap ni. Dibuat dgn apa sis. Xpernh makan. Huuuu
ReplyDeletekuih penjaram Nina..dibuat drpd tpg gandum dan tpg beras..ada yg campur tpg jagung..
DeleteNina kena tanya Mr.Sawo ni..sebut jak kuih penjaram
first time dgr nama kuih ni...ape rase dia kak?
ReplyDeleterasa manis..sedap..
Deletextau nama nyer penjaram tp selalu gak makan... betol, tepi2 tu sedap kan kalau garing2...
ReplyDeletetepi dia paling suka makan..kdg2 tepi saja yg dimakan..hehe
DeleteKueh penjaram?rietta xpernah dgr lg....nmpak sedap...
ReplyDeletePsss...anin bru pat thun....bajar kt tadika tu, mmg besar akk, xtaw brp kg,
memang sedap rietta..:)
Deleteowh ya ka..bijak Anin pandai dia cipta lagu sdri..
Tak pernah rasa lagi kuih ni...Mcm tat telur jer rupanya. Sedap ke? Rasanya mcm ne? Di buat dari ape ye? Kuih ni asal dari Sabah ke?
ReplyDeleteIsh...BM ni, byknye tanye...hehe
hehehe..tak apa BM saya jwb satu2..malu bertanya sesat jalan err tetiba pula hehe..
Deletesedap..
rasanya manis2..
dibuat drpd tepung gandum + tpg beras jg tepung jagung..
yup kuih tradisional di sabah yg mmg popular..
sy tak pandai buat kuih ni pandai makan jak hehehe...
Tapi kenapa ada sampai 3 kaler? Setiap kaler lain rasa dan adunannye ke? Apalah BM ni...tanye lagi...hehe. Teringin nak rasa, di pasar2 malam ada jual ke? tanya lagi...sori!
Deletendak apa BM..Bm tanya sy jawab kalau tahu hehehe..
Deleteputih tu rasa asli..
gelap perasa gula melaka..
hijau perasa pandan..
tamu kat sabah banyak yg jual BM..Ni saya beli dekat tamu Tuaran..
Sedapnya kuih penyeram..lama ndak makan ni..klu mau makan pun kena beli..ndak pandai buat bah Mama Rey...
ReplyDelete**Lama nya ndak dtg sini...rinduuu...:)
sama la bah kita aTie..nda pandai bikin pandai makan jak haha..
Deleterindu jg sama aTie...tq aTie dtg bertanya kabar sy masa menyepi
baru ler tahu nama kuih ni....
ReplyDeletei suka yg kaler brown tu....
brwon tu ada rasa lagi sedap dari yg putih dan ijau tu kan..
Deletemacam kueh matahari tu ke?
ReplyDeleteerr.. sy tak pernah tengok kuih matahari azstory...
Deletetp kuih ni ada jg yg sebut kuih penyeram
aku suka beli itu kue kat pasar malam,tapi baru tau itu nama kue penjaram :)
ReplyDeleteada juga yang panggil kuih penjaram tu kuih penyeram..
Deletesy selalu panggil kuih penjaram..
Salam Mama...
ReplyDeletesy tak pernah tengok pun kuih ni...ni makanan tradisi orang sabah ke? atau memang sy yg tak tahu kuih ni...hehehe...
wasalam CKK..:)
Deleteyup..salah satu makanan tradisional sabah yg agak popular..
Semenjak duduk kat Shah Alam nie, dah lame tak makan. suke bahagian luar yang keras.. Sedap
ReplyDeletebahagian tepi tu yg sedap kan..rasa rangup..
Deletejoe bole cuba masak sendiri bah hehe..
OOOO.. Baru tau nama kueh ni... yg warna coklat tu best. :)
ReplyDeletehehe sama mcm saya suka yg gelap tu..sedap..:)
DeleteSuka yg kaler coklat tu. Tau makan tapi tak tau nama ☺☺
ReplyDeletehaha..sy pula tau makan tak tau buat
Deletetak pernah tau nama kuih ni.. makan???? macam x pernah aje hehehe
ReplyDeletehehe,,nanti KA cuba cari resepinya..try buat..:)
Deletetak pernah nampak..huhu..nanti puasa mungkin kat bazaar ada yg jual..hehe.. mcm tart pun ada bentuknya kan..hehe
ReplyDeletekuih ni kalau time puasa mesti dicari..sedappp
DeleteMama Rey..kuih ni membuatkan ummi teringatkan Sarawak, isteri ustaz mengaji kami pandai buat kuih penjaram ni,dia buat jual juga, yang warna gelap tu, sedaaap sangat.
ReplyDeleteya ka ummi..sy ndak tau buat kuih ni..pernah juga teringin buat tapi sampai sekarang pn ndak jadi buat huhu
DeleteWah macam best aje kuih ni...macam pernah dengar nama kuih ni..tapi yang pasti tak pernah makan...
ReplyDeleteada yang sebut kuih penyeram juga Rau..memang best dan sedap rasanya..:)
Deletehait sa punya febret pulaini..tuu na yg itam yg sadap...tapuun :)
ReplyDeletetapun ja la El Hardy..nanti hujung mgu ni El Hardy p tamu cari ni kuih..hehe
DeleteSelalu dengar orang sebut pasal kuih panjaram tapi tak pernah makan, apa rasanya mama rey ?
ReplyDeletesuka kuih ni...makcik Lily kat Sabah pandai buat kuih ni...mmg sedap...
ReplyDeletekalau pandai buat memang sedap..bertuah Lily ada macik pandai buat kuih ni..sy pandai makan ja hehe
Deletesuka makan kuih ni..manis
ReplyDeletea'ah..sedap kan..yang gelap tu menyelerakan..:)
Deletesaya suke yang gelap..lagi best kalao panas2..perghhhhh..ngidam lah plakk mak buyong nihhh
ReplyDeletengidam ka...
Deletebetul tu kalau di makan time panas-panas memang 4 5 ketul lah masuk mulut hehe
aida pon suka yang gelap sikit..sbb lebih terasa manisnya..hihihi
ReplyDeletegelap tu guna gula melaka..tu lah terasa manis sedapnya..
Deletetak tahu lak nama kuih ni penjaram hihi
ReplyDeletetak apa Liya..skrg dah tau hehe
Deletepergh.. nampak sedap dan menyelerakan tu...
ReplyDeletememang sungguh menyelerakan boni..:)
Deletemakan masa minum petang..makan sambil minum-minum kupi hehe
kuih apa tu?
ReplyDeletekuih penjaram sal..
Deletenak kena pergi ke tempat mama rey n cuba ni, kan? boleh?
ReplyDelete