Jeruk Buah Bambangan merupakan antara makanan kesukaan orang sabah.
Makanan tradisi kaum Kadazan-Dusun yang terkenal di Sabah. Pembangkit selera ketika makan.
Bagi saya yang meminati makanan ini, rasanya memang sedap. Bila tercium baunya, air liur terus meleleh keluar. Rasanya masam-masam. Boleh terkenyit mata bila memakannya. Kalau dimakan dengan nasi panas campur ikan masin..fuhh..memang tidak terkata..sedap bah rasanya..hehe..
Kesukaan hati..Jeruk Buah bambangan..
(buatan Ibu)
Ini rupa bentuk Jeruk Buah Bambangan. Nampak warnanya yang kuning menyelerakan itu..Terliur la pula hehe..Jeruk ini Ibu yang buat. Dibawa khas dari kampung untuk saya yang menggemari makanan ini..:)
Cara-cara membuatnya:
Isi buah Bambangan dihiris-hiris. Kemudian dicampurkan dengan bijinya yang telah diparut. Selepas itu campurkan dengan garam dan cili jika suka. Masukkan dalam bekas botol dan ditutup ketat. Dibiarkan selama semingg baru boleh makan. Lagi lama simpan, lagi umpphh..kaw..kaw..rasanya..
Air dalam mangkuk yang korang nampak itu merupakan jus yang keluar dari buah tersebut semasa dijeruk. Warna putih-putih tu ialah biji buah Bambangan yang diparut.
Pilih mana satu..atas atau bawah..
Tapi buat Jeruk Buah Bambangan ini pun kena tahu caranya. Nanti jadi macam pic dia atas itu. Kalau pandai buat, jeruk ini memang tahan lama. Warna dan rasanya tidak akan berubah. Ini ibu saya yang kata. Sebab ibu pandai buat jeruk ini. Saya cuma pandai makan saja. Belum pernah lagi membuatnya..huhu..
Salah satu petua yang ibu beri ialah jangan cuci buah selepas dikupas. Ia akan menggelap seperti Jeruk Buah Bambangan di atas itu. Yang di bawah, buahnya tidak dicuci selepas dikupas kulitnya. Nampak bezanya kan...
Kalau korang datang Sabah dan teringin mencubanya..Kamurang cari jak di tamu-tamu Sabah..:)
fuh.. tak pernah dengar juga..hehe..wish list sya dulu selalu berangan nak terbang ke sabah sarawk sbb ya la..makanan diaorang macam2..hehe...
ReplyDeleteNana dtg sabah nanti tyr la ya..
Deletesy pun suka makan bambangan! sedap sgt sis.. :)
ReplyDeleterasa masam tu yg membuat selera naikkan Emma..:)
Deletealamak pegi sabah ari tu tak baca pasal buah ni, so tak de la cari...huhuhuhuhu
ReplyDeletebyk kat tamu-tamu di sabah elise..sebut je jeruk bambangan..nanti dtg sabah boleh try cr..:)
Deletewahh nmpk sedap..rasa dia cm mna mama rey?ade rasa cm tempoyak x??hihihi..nnti dtg sabah kna rasa ni..hihihi
ReplyDeleterasanya masam-masam MommyAida..
DeleteMommyAida dtg sabah boleh cari dan rasa ..:)
tingin lak nak merasa...
ReplyDeletememang makan dgn nasi ye...
ingat makan saja gitu....
1st time tau pasal jeruk ni...
boleh jg makan mcm tu saja..tapi lebih enak dimakan bersama nasi panas..
DeleteFirst time dgr dan tgk.. Gane buah bambangan tu?... nmpk mcm sdap.. Teringin nk g sna n rasa...
ReplyDeleteerr..gambar buahnya tak ada pula..nanti kalau jumpa buah tu sy snpa bagi tengok hehehe
DeleteTerus kecur liur. Tapai sini sket MR ☺☺
ReplyDeletebule bah kalau kaw Fiza hehehe..
DeleteTak pernah tahu pun. Man rupa buah bambangan tu? Kat semenanjung ni ada ke atau ada nama lain?
ReplyDeleteMenarik! Berminat utk mencuba...dimana boleh dapat?
Sory Mama...byk tanya hehe
aiyaa..buah tak ada BM..kat semenanjung kurang pastila pl BM..nama tu pn saya tak tau samada dlm bahasa melayu ada ke tiada..nanti BM dtg sabah sini cari bambangan..tp Bm sebut jeruk bambangan nanti Bm diberi buahnya pula hehe
Deletetq share 1st time KA tau jeruk ni !
ReplyDeletesama KA..:)
Deletejeruk yg femes kat sabah sini..:)
saya suka makan jeruk..kahkahkah..
ReplyDeletemacam ibu ibu mengandung dah saya ni..hehe
hehehe..tp mmg ada jg lelaki yg gemar makanan masam2
Deletexpernah makan pon...kat semenanjung agak2 ade x?
ReplyDeletekurang pasti la pula Riedaffya..kat sini mmg byk dijual
DeleteTak pernah makanlah AN....mesti sedapkan lagi lagi tangan bonda yg buat hehe
ReplyDeleteohh kalau basuh dia jadi lebam kan AN
yup..betul tu..byk jual d luar sana tp buatan ibu jg yg saya suka..ibu saya yg selalu buat kata mcm tu la..jadi gelap menghitam jika dibasuh selepas kupas kulitnya..
Deletemasam sgt tak? ke masam macam tapai? terliur plak tgk..hehehe
ReplyDeletemasam sgt2 tak la juga tp bolehlah kenyit2 mata sikit bila makan hehe..masamnya tak sama la dgn tapai..
Deleteseyes saya tak pernah tgk awak, ni pertama kali.. dan ak pernah makan pun.. uniknya...
ReplyDeletehehe..byk lg makan yg unik kat sabah ni..sy sendiri pn belum pernah mencubanya..:)
Deletewahh.. teringin nak try makanan tradisi negeri lain.. tapi buah bambangan tu ape? kalau semenanjung nama lain ke?
ReplyDeletesy pn tak tau nama lain dia Moss..yg saya tau buah bambanag je
Deletenah kak..feveret ever housemate2 ku ne..tpi aku nda brapa suka.nda tau napa.ahhaha
ReplyDeleteadeh ya ka Eca..sadap baini Eca..hehehe..
Deletetp mmg ada jg bah yg nda ngam..ikut selera la bah kan..:)
kak, buah apa tu? intan x pernah dengar pon? kecur lak air liur intan duk baca entry pasal jeruk nih..
ReplyDeleteWah mama, ist time tengok makanan ni..nampak macam puding pulak..yummy...
ReplyDeletePertama kali dengar....
ReplyDeleteNampak mengiurkan!!
Saya pernah try dulu, masam. Tapi kami suka sebut "bambangan". hahahaa
ReplyDeleteinsya-Allah, ada kesempatan ke sabah, saya nak cubalah..
ReplyDeletesenang nak dapat kt mana2 restoran ke?
X prnh dgr nama jeruk ni. Igt mcm jeruk mangga tu. rupanya boleh mkn dgn nasik ye.
ReplyDeletekunjungan pagi mamarey
ReplyDeletebaru pertama kali dengar n tau pasal jeruk nie... boleh tunjuk buahnya yang masih segar sebelum di jeruk ??... agaknya di semenanjung ada tak ??
ReplyDeletebuah bambangan???
ReplyDeleteemm..Mama nampak macam sedapp je...sy tak pernah makan pun..
ReplyDeleteok lah..nanti sy datang sabah sy cari Mama lahh...hehe...
Baru iha tahu.. padahal kawan2 rapat byk orang Sabah jugak, hehe.. buah bambangan cuma ada di Sabah je ek?
ReplyDeletex pernah dgr n x pnh cuba..
ReplyDeletecm sedap jew..
Nyum!kawan opis sllu bawa ke opis Mama Rey..tapi sy tak seberapa makan Bambangan ni...hehe..tapi tgk kawan2 opis mmg berselera makan ni..:)
ReplyDeletefirst time dengar n tahu ni..
ReplyDeletejijah org semenanjung kak.. tp keje kat likas.. rumah kat telipok..hehe
1st time denga,,tp da terliur dh ni tau,,kecur,hihihihih
ReplyDeletetak pernah dengar pun kak. kat sini takde kot.
ReplyDeletewah..nampak sedap la mamarey..first time dgr nama jeruk buah bambangan ni....biler la nak sampai sabah bah..
ReplyDeletekalau ke sabah, saya cari ye...
ReplyDeletesalam akak , kalo pos ke sini tak boley ke ??? sy teringin sgt , pas roommate sy blek sabah da tak ada da jeruk ni , pliz kak ... nyh fb sy , juzmya@yahoo.com
ReplyDeleteSedap buah ni
ReplyDeleteBru je mkn ngn hbby. Dia pun favorite jgk. Ktorng bkn org sbah org srwk. Kami org n9,hbby johor. Tp blaja mkn Ni msa time couple dulu ngn fren dr sabah. Nk2 sy preggy skunk ni,morning sickness kali uat xde selera nk mkn nasi. Tp bila dpt ngn my fren tmpt kje dr sabah,trus lunch ngn nasi putih n cili. Perghhh mmng trangkat! Sedap gler! Lma nda mkn. Selera nk tmbah2 nasi plk. Sbb ada msam skit plus pedas cili tu yg uat ilang rasa loya muntah tu. Hermm silap2 ni jelah menu smpai due dte nnti gamaknya. Hihi. I liokkee it so much!!
ReplyDeleteFirst time dengar... nie dapat tau pon dari kawan yang post kat fb.... nmpak macam sedap jer... bestnya kalau dapat rasa... huhuhh
ReplyDeleteSalam sejahtera..Saya ingin membeli sedikit buah ini utk emak saya. Boleh tuan bantu saya..Rizal 0194715390
ReplyDeleteSalam sejahtera jg.. In Shaa Allah sy usahakn..nti sy hubungi en Rizal ya
ReplyDeleteSalam sejahtera jg.. In Shaa Allah sy usahakn..nti sy hubungi en Rizal ya
ReplyDelete