Tuesday, April 23, 2013

Jeruk Buah Bambangan

Pernah dengar Jeruk Buah Bambangan..?

Jeruk Buah Bambangan merupakan antara makanan kesukaan orang sabah.
Makanan tradisi kaum Kadazan-Dusun yang terkenal di Sabah. Pembangkit selera ketika makan. 

Bagi saya yang meminati makanan ini, rasanya memang sedap. Bila tercium baunya, air liur terus meleleh keluar. Rasanya masam-masam. Boleh terkenyit mata bila memakannya. Kalau dimakan dengan nasi panas campur ikan masin..fuhh..memang tidak terkata..sedap bah rasanya..hehe..

Kesukaan hati..Jeruk Buah bambangan..
(buatan Ibu)

Ini rupa bentuk Jeruk Buah Bambangan. Nampak warnanya yang kuning menyelerakan itu..Terliur la pula hehe..Jeruk ini Ibu yang buat. Dibawa khas dari kampung untuk saya yang menggemari makanan ini..:)

Cara-cara membuatnya:

Isi buah Bambangan dihiris-hiris. Kemudian dicampurkan dengan bijinya yang telah diparut. Selepas itu campurkan dengan garam dan cili jika suka. Masukkan dalam bekas botol dan ditutup ketat. Dibiarkan selama semingg baru boleh makan. Lagi lama simpan, lagi umpphh..kaw..kaw..rasanya..

Air dalam mangkuk yang korang nampak itu merupakan jus yang keluar dari buah tersebut semasa dijeruk. Warna putih-putih tu ialah biji buah Bambangan yang diparut. 

Pilih mana satu..atas atau bawah..

Tapi buat Jeruk Buah Bambangan ini pun kena tahu caranya. Nanti jadi macam pic dia atas itu. Kalau pandai buat, jeruk ini memang tahan lama. Warna dan rasanya tidak akan berubah. Ini ibu saya yang kata. Sebab ibu pandai buat jeruk ini. Saya cuma pandai makan saja. Belum pernah lagi membuatnya..huhu..

Salah satu petua yang ibu beri ialah jangan cuci buah selepas dikupas. Ia akan menggelap seperti Jeruk Buah Bambangan di atas itu. Yang di bawah, buahnya tidak dicuci selepas dikupas kulitnya. Nampak bezanya kan...

Kalau korang datang Sabah dan teringin mencubanya..Kamurang cari jak di tamu-tamu Sabah..:)


57 comments :

  1. fuh.. tak pernah dengar juga..hehe..wish list sya dulu selalu berangan nak terbang ke sabah sarawk sbb ya la..makanan diaorang macam2..hehe...

    ReplyDelete
  2. sy pun suka makan bambangan! sedap sgt sis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa masam tu yg membuat selera naikkan Emma..:)

      Delete
  3. alamak pegi sabah ari tu tak baca pasal buah ni, so tak de la cari...huhuhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk kat tamu-tamu di sabah elise..sebut je jeruk bambangan..nanti dtg sabah boleh try cr..:)

      Delete
  4. wahh nmpk sedap..rasa dia cm mna mama rey?ade rasa cm tempoyak x??hihihi..nnti dtg sabah kna rasa ni..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya masam-masam MommyAida..
      MommyAida dtg sabah boleh cari dan rasa ..:)

      Delete
  5. tingin lak nak merasa...
    memang makan dgn nasi ye...
    ingat makan saja gitu....
    1st time tau pasal jeruk ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jg makan mcm tu saja..tapi lebih enak dimakan bersama nasi panas..

      Delete
  6. First time dgr dan tgk.. Gane buah bambangan tu?... nmpk mcm sdap.. Teringin nk g sna n rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..gambar buahnya tak ada pula..nanti kalau jumpa buah tu sy snpa bagi tengok hehehe

      Delete
  7. Terus kecur liur. Tapai sini sket MR ☺☺

    ReplyDelete
  8. Tak pernah tahu pun. Man rupa buah bambangan tu? Kat semenanjung ni ada ke atau ada nama lain?
    Menarik! Berminat utk mencuba...dimana boleh dapat?
    Sory Mama...byk tanya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyaa..buah tak ada BM..kat semenanjung kurang pastila pl BM..nama tu pn saya tak tau samada dlm bahasa melayu ada ke tiada..nanti BM dtg sabah sini cari bambangan..tp Bm sebut jeruk bambangan nanti Bm diberi buahnya pula hehe

      Delete
  9. tq share 1st time KA tau jeruk ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama KA..:)
      jeruk yg femes kat sabah sini..:)

      Delete
  10. saya suka makan jeruk..kahkahkah..
    macam ibu ibu mengandung dah saya ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tp mmg ada jg lelaki yg gemar makanan masam2

      Delete
  11. xpernah makan pon...kat semenanjung agak2 ade x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang pasti la pula Riedaffya..kat sini mmg byk dijual

      Delete
  12. Tak pernah makanlah AN....mesti sedapkan lagi lagi tangan bonda yg buat hehe
    ohh kalau basuh dia jadi lebam kan AN

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..betul tu..byk jual d luar sana tp buatan ibu jg yg saya suka..ibu saya yg selalu buat kata mcm tu la..jadi gelap menghitam jika dibasuh selepas kupas kulitnya..

      Delete
  13. masam sgt tak? ke masam macam tapai? terliur plak tgk..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masam sgt2 tak la juga tp bolehlah kenyit2 mata sikit bila makan hehe..masamnya tak sama la dgn tapai..

      Delete
  14. seyes saya tak pernah tgk awak, ni pertama kali.. dan ak pernah makan pun.. uniknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..byk lg makan yg unik kat sabah ni..sy sendiri pn belum pernah mencubanya..:)

      Delete
  15. wahh.. teringin nak try makanan tradisi negeri lain.. tapi buah bambangan tu ape? kalau semenanjung nama lain ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pn tak tau nama lain dia Moss..yg saya tau buah bambanag je

      Delete
  16. nah kak..feveret ever housemate2 ku ne..tpi aku nda brapa suka.nda tau napa.ahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. adeh ya ka Eca..sadap baini Eca..hehehe..
      tp mmg ada jg bah yg nda ngam..ikut selera la bah kan..:)

      Delete
  17. kak, buah apa tu? intan x pernah dengar pon? kecur lak air liur intan duk baca entry pasal jeruk nih..

    ReplyDelete
  18. Wah mama, ist time tengok makanan ni..nampak macam puding pulak..yummy...

    ReplyDelete
  19. Pertama kali dengar....
    Nampak mengiurkan!!

    ReplyDelete
  20. Saya pernah try dulu, masam. Tapi kami suka sebut "bambangan". hahahaa

    ReplyDelete
  21. insya-Allah, ada kesempatan ke sabah, saya nak cubalah..
    senang nak dapat kt mana2 restoran ke?

    ReplyDelete
  22. X prnh dgr nama jeruk ni. Igt mcm jeruk mangga tu. rupanya boleh mkn dgn nasik ye.

    ReplyDelete
  23. baru pertama kali dengar n tau pasal jeruk nie... boleh tunjuk buahnya yang masih segar sebelum di jeruk ??... agaknya di semenanjung ada tak ??

    ReplyDelete
  24. emm..Mama nampak macam sedapp je...sy tak pernah makan pun..
    ok lah..nanti sy datang sabah sy cari Mama lahh...hehe...

    ReplyDelete
  25. Baru iha tahu.. padahal kawan2 rapat byk orang Sabah jugak, hehe.. buah bambangan cuma ada di Sabah je ek?

    ReplyDelete
  26. x pernah dgr n x pnh cuba..
    cm sedap jew..

    ReplyDelete
  27. Nyum!kawan opis sllu bawa ke opis Mama Rey..tapi sy tak seberapa makan Bambangan ni...hehe..tapi tgk kawan2 opis mmg berselera makan ni..:)

    ReplyDelete
  28. first time dengar n tahu ni..

    jijah org semenanjung kak.. tp keje kat likas.. rumah kat telipok..hehe

    ReplyDelete
  29. 1st time denga,,tp da terliur dh ni tau,,kecur,hihihihih

    ReplyDelete
  30. tak pernah dengar pun kak. kat sini takde kot.

    ReplyDelete
  31. wah..nampak sedap la mamarey..first time dgr nama jeruk buah bambangan ni....biler la nak sampai sabah bah..

    ReplyDelete
  32. kalau ke sabah, saya cari ye...

    ReplyDelete
  33. salam akak , kalo pos ke sini tak boley ke ??? sy teringin sgt , pas roommate sy blek sabah da tak ada da jeruk ni , pliz kak ... nyh fb sy , juzmya@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. Bru je mkn ngn hbby. Dia pun favorite jgk. Ktorng bkn org sbah org srwk. Kami org n9,hbby johor. Tp blaja mkn Ni msa time couple dulu ngn fren dr sabah. Nk2 sy preggy skunk ni,morning sickness kali uat xde selera nk mkn nasi. Tp bila dpt ngn my fren tmpt kje dr sabah,trus lunch ngn nasi putih n cili. Perghhh mmng trangkat! Sedap gler! Lma nda mkn. Selera nk tmbah2 nasi plk. Sbb ada msam skit plus pedas cili tu yg uat ilang rasa loya muntah tu. Hermm silap2 ni jelah menu smpai due dte nnti gamaknya. Hihi. I liokkee it so much!!

    ReplyDelete
  35. First time dengar... nie dapat tau pon dari kawan yang post kat fb.... nmpak macam sedap jer... bestnya kalau dapat rasa... huhuhh

    ReplyDelete
  36. Salam sejahtera..Saya ingin membeli sedikit buah ini utk emak saya. Boleh tuan bantu saya..Rizal 0194715390

    ReplyDelete
  37. Salam sejahtera jg.. In Shaa Allah sy usahakn..nti sy hubungi en Rizal ya

    ReplyDelete
  38. Salam sejahtera jg.. In Shaa Allah sy usahakn..nti sy hubungi en Rizal ya

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...