Tuesday, September 3, 2013

Kerepek Popia Goreng


Seperti yang dijanjikan di entry saya di sini..Saya kongsikan dengan korang semua cara hendak membuat Kerepek Popia Goreng ini. Mudah, ringkas dan sedap dimakan..:) 

Kerepek yang diperbuat daripada kulit popia. Saya belajar membuatnya dari seorang akak yang rajin oderkan Kuih Lidah dari Papar untuk anak-anak saya. 

Bahan-bahan utamanya adalah:
  1. Kulit popia
  2. Serbuk kari (brand 888)
  3. Gula icing
  4. Garam
Cara membuatnya sangatlah mudah. Budak sekolah tadika pun boleh buat..:)
  • Kulit popia dipotong-potong dengan gunting. Bentuk, ikut suka hati korang. 
  • Goreng popia tadi dalam kuali dengan minyak yang telah dipanaskan.
  • Angkat selepas nampak kekuningan. Toskan..
  • Campurkan dengan kari, gula icing dan garam ikut rasa suka hati. Kalau suka pedas, lebihkan kari.
  • Gaul-gaul..dan boleh dihidang..;) 

kerepek
Kerepek Popia Goreng 

1. Kulit popia yang telah saya potong-potong empatsegi dan telah dikopek dengan rajinnya oleh Hero-Hero di rumah.

2. Popia yang telah siap digoreng. Masa ini Hero-Hero sedang mengintai-intai si kerepek dan bertanya.."Mummy, boleh makan suda ka?.."


3. Kerepek Popia Goreng yang telah dicampurkan kari, garam dan gula icing. Belum pun sebati digaul, tangan-tangan nakal datang satu persatu ambik si kerepek dan ngap masuk mulut..



kerepek
Kerepek Popia Goreng
krup..krup..sedia dimakan..:)

Mudah saja kan cara membuatnya...Selamat mencuba +Mimi Azirah dan +nur bijen. Juga pada yang ingin mencuba ..;)

36 comments :

  1. mudah dan sedap.. sure makan tak hengat ni.. tgk2 dah habis.. hihi..

    ReplyDelete
  2. thanks MR... rasa skrang jugak nak cuba.. semangat nak cuba respi baru yg senang ni :)

    ReplyDelete
  3. mesti sedapkan mama..nanti kita nak trylah. Thanks ya bagi idea ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. idea dari seorang akak sebenarnya Raud hehe..

      Delete
  4. Ini sekali makan aje boleh abis sebalang...Menggoreng lebih lama dari makan, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...belum habis digoreng dah dirasmi

      Delete
  5. anak buah saya dok tanya ; mak usu ,kulit popia tuh nak wat apa . saya suruh goreng pastu pi golek kat susu tepung dia tapi x nak . nak wat popia dgn sayur katanya . nak cuba push resepi nih . hope mrk nak sbb mak usunya yg dah terliur nih ... heheheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bijak anak buah Vee..bagus lah tu Vee pandai makan sayur..anak2 sy susah sikit makan sayur huhu

      Delete
  6. ada idea jugak ni...boleh try nanti...

    ReplyDelete
  7. tq share resepi ni mamarey..
    macam buat popia nestum jgk ek.
    boleh la try ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ja Ira..cuma bahan campurannya saja berbeza..:)

      Delete
  8. sangat mudah n senang.. tp tu le kalau dtg penyakit "M" apa pun tk boleh hehehe

    ReplyDelete
  9. bagus ni Mama Rey.. nanti sa mo cuba lah.. belum pernah sy makan...:)

    ReplyDelete
  10. Peberet. Tapi tak leh makan banyak sangat tengah lose weight program.

    ReplyDelete
  11. Salam kak!! rindu akak..sorry lama intan x mai sini..hehe…wah kak bg resipi kepek ya..insyaAllah ada masa intan cuba..klu x intan beli je lah..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam intan..rindu kat intan jg ;)..
      resepi kepek idea dari seorang akak baik hati yg sudi kongsi dgn sy

      Delete
  12. kalau baru keluar dari kuali, aduhai...mesti laju punya..
    senang caranya kan..

    ReplyDelete
  13. Wah...tq share!sgt menarik.!nak cuba buat juga

    ReplyDelete
  14. Kari 888? mana nak cari tu hoho Kari biasa tak boleh?
    Kat rumah pun ada kulit popia yg dah lama terbiar tu hehe boleh gak cuba nanti!

    ReplyDelete
  15. yummy...rietta biasa buat yang manis..pkai susu sama nestum sama gula sama horlick..yang pedas blom pernah cuba...thanks ya 4 da share...bleh rietta ubah selera...

    ReplyDelete
  16. macam senangjer kot.. kalau rajin boelh buatkan...

    ReplyDelete
  17. Macam mudah je kalau RaJiN buat ni... Hihi.. Nampak sedapla mamarey.. Amik sebalang, duduk depan tv.. Tak sedar dh abis.

    ReplyDelete
  18. selalu orang gulung2.. first time tengok org buat ikut suke hati.. hihi.. manarik..

    ReplyDelete
  19. wah mau dong kirimin kesini keripiknya

    ReplyDelete
  20. wahh nampak mudah..mesti sedap n rangup kan..nak try buat lah nanti..hihihi

    ReplyDelete
  21. Saya buat popia nestum ☺☺. Senang jer rupanya.

    ReplyDelete
  22. sangat mudah nk dibuat..nanti mahu cuba la

    ReplyDelete
  23. mudahnye..kebetulan kulit popia masih ade dlm peti ais..boleh lah cuba nanti

    ReplyDelete
  24. salam . nak tanya kari digunakan tu kari ikan kah kari ayam? dan kari tadi d.campurkan dengan gula dan garam atau tabur satu2 bahan atas popia tadi? terima kasih

    ReplyDelete
  25. Kt mane ea nk cari serbuk kari cap 888 tu?

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...