Tuesday, February 18, 2014

Sanggar Cheese

Minum petang dengan Sanggar Cheese... Apa tu Sanggar Cheese?..  Sanggar bermaksud pisang goreng dalam bahasa Bugis. Jadi Sanggar Cheese tu maknanya Pisang Goreng Berkeju.

sanggar cheese sedap, pisang cheese
Sanggar Cheese.
Sekali- sekala bole.
Selalu-selalu, jangan amalkan..nanti gemok hehe

Hah! Ni dia Sanggar Cheese sedap hingga menjilat jari. Beli di sebuah gerai kecil berdekatan tempat tinggal saya. Gerainya kecil saja tapi ramai pengunjung yang datang beli Sanggar Cheese ni. Apa yang menariknya pisang yang telah siap digoreng, dipotong kecil-kecil dengan gunting. Tujuannya, supaya campurannya nanti meresap. Selepas dipotong kecil-kecil, dicampurkan dengan cheddar cheese parut dan juga susu pekat. Makan masa panas-panas baru terasa kenikmatannya. Manis dan lemak-lemak. Harganya cuma RM2.50 untuk satu tapau.

Saya sempat korek rahsia campuran tepungnya yang membuatkan sanggarnya rangup dimakan..Dan ini campuran tepung yang dikongsi oleh adik yang buat Sanggar Cheese tu..
  1. 4 cawan tepung gandum
  2. 4 sudu tepung beras
  3. 4 sudu tepung adabi
  4. 1 sudu planta/margerine
  5. 2 biji telur
  6. 1 sudu garam
Dah tau rahsianya..Nanti lepas ni nak cuba buat buat sendiri pula Sanggar Cheese ni. Menjadi ke tidak....^_^

28 comments :

  1. sedapnya.....terus terliur dah ni ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak ya ke..lap jgn x lap..hehehe..
      mmg sedap sanggar cheese cik adik di gerai tu buat AS..

      Delete
  2. ada susu pekat? hu3 manis nyer rasa lidah ku tiba3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..menambahkn lagi kemanisan pisang tu..^_^

      Delete
  3. pernah ternampak Mia Kassim post sanggar ni di Instagram...tapi memang yummylicious...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ya ke..ya..sanggar cheese mmg femes disini Farah

      Delete
  4. Sedap kan Mama Rey...hehe Aku selalu beli di restoran Alamesra tu.... mana tempat ko beli ni, mo juga aku cuba hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bah..owh d restoran alamesara ka..bah nti mau menry sn pla..Dekat putera jaya ni Mia..tp tu lah hjg minggu x jual n wktu ptg jak jual..kdg2 hbis sbb sikit jak pisangnya..

      Delete
  5. macam senang resepinya..tq..sanggar yea:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg penting cheese tu ada..maka terhasil lah sanggar cheese hehe

      Delete
  6. tengok aje pun dah tau best mama..tapi tulah tak boleh makan selalu-selalukan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah! Tu lah RDZ.. nti lemak smkin brtmbh..tmbh2 mcm mama ni cpt naik berat hehe

      Delete
  7. Nak cuba buat larr...tpi sanggarnye beli aje...tambah cheese dgn susu saja,.,sebab disini blom ada jual...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole juga mcm tu kn RieTTa..beli saja sanggar n tambah sdri cheese n susu pekat tu.. ^_~

      Delete
  8. wahh sanggar bercheese tak pernah bah sia rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap bah Nas..try lah buat.. ada org tmbh gula merah..tp blm prnh sia rasa..^_^

      Delete
  9. Replies
    1. Try cari atau boleh try buat sdri... ^_~

      Delete
  10. Replies
    1. Yup..sekali sekala menikmati kudap kudapan yg manis berlemak hehe

      Delete
  11. tq share resipninyer... leh dicuba2 nanti !

    ReplyDelete
  12. Wwowowii,,nampak sedap gileehh..kalau ada kat sini memang nak beli lah..sebab kalau nak membuat nya memang idok lee..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..x pa..nti jumpa sanggar cheese ni trus beli ..^_~

      Delete
  13. saya pernah makan pisang cheese ni di medan. terliur tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap makan time panas kn kak..tp kalo sy..tengok sanggarnya jg mcmna ..garing ke x hehe

      Delete
  14. aduiii mmg sedap bah ni MR... suka kmi makan ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan aTie..hehe..ramai yg ckp tawau punya sanggar cheese sedap n special..nti bila dpt kesana..mau menry ni aTie..

      Delete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...