Monday, February 17, 2014

Cara Buat Gambar Bergerak Guna Photoscape

Wah! MaMaRey buat tutorial lah hari ini...hehe..Malu-malu sebenarnya buat tutorial ini sebab bukannya mahir sangat bab-bab Tutorial ini dan bukannya terer sangat buat gambar bergerak ni. Tapi untuk menunaikan permintaan rakan blogger yang melihat gambar bergerak di entry saya di sini, saya cuba lah juga buat Tutorial Cara Buat Gambar Bergerak Guna Photoscape. Harap-harap tutorial ini boleh membantu +Mimi Azirah & Hanie juga yang baru belajar menggunakan photoscape..Dan harap-harap korang tidak pening dengan tutorial MaMaRey ini..hehe


gambar bergerak, tutorial buat gambar bergerak

Pertama sekali buka photoscape dan klik icon Animated GIF. Boleh dwonload jika belum ada..Free jer..

cara buat gambar bergerak

Lepas itu pilih gambar yang korang ingin masukkan. caranya:

(1) Kilk pada gambar yang korang nak pilih.
(2) Kemudian tarik/seret kedalam.
(3) Boleh juga pilih gambar dengan klik 'Add' sebelah penjuru kanan di atas kemudian pilih gambar.
(4) Cara delete atau buang gambar pula kilik pada gambar sebelah penjuru kiri di atas.
(5) Kemudian klik tanda 'x' sebelah kiri bersebelahan dengan 'Add' tadi.

Kalau nak ubah kedudukan gambar, boleh seret/tarik gambar di no (4) tu kiri atau kanan ikut kehendak korang.


Cara Buat Gambar Bergerak Guna Photoscape



Selepas itu  korang boleh lah ubah mana-mana yang rasa mahu diubah.

(1) Tukar atau ubah kelajaun bergerak, effect, size, background atau apa-apa saja yang rasa mahu diubah.
(2) Lepas sudah berpuas hati klik save untuk menyimpan hasil kerja korang..

Watermark, saya buat terlebih dahulu di bahagian Editor sebelum buat Animated GIF ini.


Cara Buat Gambar Bergerak Guna Photoscape

Dan hasilnya..Gambar bergerak menggunakan Photoscape. Si Hero Ke-3, Kcil kelihatan sedang asyik makan gula kapas. ^_^

Kalau ada yang terkurang atau tertinggal step dalam tutorial ini minta ditambah dan dikongsi di bahagain komen ya..Sama-sama kita belajar..


Cara Buat Gambar Bergerak Guna Photoscape

Ini pula untuk korang semua yang selalu berkunjung dan komen di Blog MaMaRey yang tidak seberapa ini. Terima kasih banyak-banyak...Terima kasih kerana menjadi sahabat saya...Pounsikou Tambalut..^_^


p/s: klik pada gambar untuk besarkan imej.

36 comments :

  1. owhhhh mudah jer.... tq share...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..Tq Lia sll dtg jenguk sini..^_^

      Delete
  2. Pounsikou Tambalut Mamarey....^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miagal Tambalut (sama-sama sahabat) ^_~

      Delete
  3. thanks.. banyak ilmu kena cedukni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 CZ..sy pn byk lg mau godek2 photoscape ni..smlm baru belajar buat watermark sekaligus pada pic..blm pandai lg ni hehehe

      Delete
  4. Terima kasih sbb buat tutor nih...lpas nih nak try la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 Mimi..tq jg..bole lah try nti Mimi..sy pn byk lg kna bljr ttg photoscape ni..hehe

      Delete
  5. Replies
    1. salam kenal PearlVelvet..tq sudi singgah, komen n follow ya..^_^

      Delete
  6. Banyak ilmu rupanya mama ni :)
    Tutorial yg mudah difahami. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. nda ada lah banyak BM..cikit-cikit jak bah hehehe..
      Tq BM..riasu jg jg kalo nda faham hehe

      Delete
  7. oo..macam tu..nak try lah nanti..lepasni semua gambar bergerak lah yea:)hihi..tq mama rey

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sekali sekala buat gambar bergeak Ummi Ain hehe

      Delete
  8. Memang pakai ni. Tapi tak pernah buat gambar bergerak lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun jarang sebeanrnya buat gambar bergerak ni Fiza..

      Delete
  9. thanks for the share...rietta pernah guna software laen...tpi xbleh upload, bila upload xjd animasi...thanks yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 RieTTa..owh ya ke..try photoscape lah RieTTa

      Delete
  10. Kalau melihat tutorialnya menjadi mudah untuk mempratekkan membuat gambar bergeraknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih AS..segan..malu-malu..tdak mahir sgt buat tutorial..hehe

      Delete
  11. macam senang aje..boleh try ni..Thanks mama...

    ReplyDelete
  12. Waaa.... macam senang je.. pasni nak cuba la mama, thanks ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 Hanie..boleh lahgodek2 photoscape nanti..^_^

      Delete
  13. Gud Info dan lepas ni boleh buat jugak..sebab selalu guna photoscape untuk edit yang basic je..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah tu Mommy..jarang buat gambar bergerak ni sebenarnya..hari tu jer terrajin hehehe

      Delete
  14. Boleh lah cuba lepas ni MR.. pernah juga kawan bagitau, tapi blm lagi cuba..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah aTie..gambar Pa'e ka..sy pun jarang juga bah buat gambar bergerak ni..

      Delete
  15. Thank u so much for this tuto. Mmang mbantu :) keep it up!

    ReplyDelete
  16. terima kasih atas entri ni sangat membantu

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. tahniah hehe..sama2 juga..^^tq dtg blog sy ya Nur..

      Delete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...