Saturday, February 1, 2014

Ikan Masak Lemak Cili Api

Resepi ini ialah perkongsian dari sahabat alam maya +Nur Emylia (Kak Long). Terliur bila melihat post Masak Lemak Cili Api Ikan Parang kak long di G+, lalu terus meminta resepinya. Cuba resepi ini minggu lalu, tapi baru hari ini dapat saya kongsikan di sini. Kongsi dengan korang di blog ini. Mana lah tau korang sedang mencari-cari idea untuk dimasak di hujung minggu ini. Mungkin resepi ini boleh di cuba.

Bahan-bahan dan caranya macam bawah ini:

masak lemak
Masak Lemak Cili Api Ikan Parang

Bahan-bahan dan cara-caranya saya ikut saja macam yang Kak Long bagi. Cuma ikan tu saja tidak. Saya gunakan ikan putih gantikan ikan parang tu.

masak lemak
Ikan Putih Masak Lemak Cili Api

Hah!..ini dia Ikan Putih Masak Lemak Cili Api hasil tangan MaMaRey. Perah dengan limau kasi masam-masam sikit. Ada rasa terliur tak..?..hehehe..

Untuk Kak Long, terima kasih ya..sebab sudi share resepi ini... ^_^

25 comments :

  1. sedapnyaaa. lapo pulak tetiba nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry nina..cpt lapar kn time preg..^-^

      Delete
  2. Ooo boleh juga dengan ikan ya.. kami kalau buat masak lemak cili padi pasti dengan ayam n telur itik je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telur itik..wah menarik ni Aisy..blm prnh cb lg telur itik msk lemak cili padi..ksian kn hehe..

      Delete
  3. Wah bestnya mama...memang terliur..happy weekend ya!!!!

    ReplyDelete
  4. wooow lezat sekali nampaknya mama...
    jadi bikin perut saya lapar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..tgahri lihat entry bab menu mmg rasa perut jd lapar kn WS..^-^

      Delete
  5. Sedapnya masak Lemak Cili Api ni MR.. kalau atie suka masak Ikan Keli masak lemak cili api ni..salai dulu tu ikan pastu masak.. peberet suami sa...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah tu lah aTie..hr tu pn adik ada ckp ikan keli ngam sgt..sbb rasa belemak ikan tu..tp blm prnh try lg..apalg kalo yg dsalai..

      Err kalo salai mcmna cr aTie buat arh..

      Delete
  6. Enak benar hidangan ikannya jadi pingin mencicipi bagaimana rasa masakannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Coba la resepi ini AS...mudah sj...^-^

      Delete
  7. presentation tu yg lagi meleleh ...

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Gambar lindung dgn bayang nina.. x prsn masa tangkap hehe

      Delete
  9. Sedap...nak2 lagi ada hirisan limau kat tepi tu rasa nak melelh pulak air liur..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Limau tu tambah penyedapnya Mia..masam cikit lg sedap hehe

      Delete
  10. Melihat sahaja dah terliur...kalau dapat makan, mesti xcukup!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak cukup pn BM hehehe..hr tu mssak enam potong ikan je..try tess jadi ke tak..

      Delete
  11. agaknya kalau di semenanjung, ikan putih tu ikan apa ya?
    masak lemak cili api biasanya kak anim guna ayam@telur itik saja.tang ikan tu tak tau nak guna ikan apa yg sedap. ikan parang tu alahai, banyak durinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan putih d smnjung kurang pasti pla kak panggil apa..nti lah dpt snap pic bg tengo kak anim..ayam@itik blm prnh cuba lg kak..adik hr tu ada ckp ikan keli ngam sbb brlemak..

      Delete
  12. memang kegemaran ni masak lemak ikan.

    salam perkenalan ,jemput ke blog nana :)

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...