Monday, September 16, 2013

Tips Dan Apa Perlu Dilakukan Jika Ular Masuk Rumah


Semalam saya mendapat komen dari sr. master di sini dan sini . Katanya, dia ialah anggota Jabatan Pertahanan Awam Malayisa (JPAM) dari Perak. Sudi berkongsi tips juga info tentang binatang berbisa, kebakaran, medik,cpr dan lain-lain. Boleh baca komen-komenya di bawah ini.



Saya taipkan untuk dikongsi bersama ya... Tolong betulkan jika saya tersalah..

Tips Dan Apa Perlu Dilakukan Jika Ular Masuk Rumah:
  1. Call 999. Bagitau terus kes ular.
  2. Bagi no h/p, nama dan alamat rumah. Tidak perlu tunggu ditanya. Bagitau sekali lagi bila disambungkan ke JPAM.
  3. Perhatikan ular tu pergi mana dari jarak jauh. Kalau berani..
  4. Jangan pandai-pandai halau atau bunuh ular. Ular tidak mengejar selagi ia rasa tidak diancam.
  5. Keluarkan kanak-kanak atau orang tua yang tidak berupaya.
  6. Bila anggota JPAM sampai bagitau ular itu di mana.
  7. TIPS: Sentiasa bersihkan halaman rumah. Buang semua longgokkan kayu, pasu, batu dan lain-lain.
Jika ada sarang lebah atau tebuan pun boleh minta bantuan dari JPAM. Call 999 dan minta sambungkan ke JPAM.

Terima kasih +sr. master sudi berkongsi tips dan juga info yang sangat berguna ini. Tapi yang mahu perhatikan si ular tu pegi ke mana, kompem saya tidak berani..Takut campur geli-gelema...

p/s: Teringat dulu, anak saya pernah disengat lebah.

32 comments :

  1. bahayakan kalau binatang berbahaya masuk ke rumah.. semoga keluarga mama dilindungi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq nina..tu lah nina.paling dirisaukan budak kecil dlm rumah..

      Delete
    2. welcome mama.. yelah, budak kecil kena jaga tu mama. risau pula dgr kes haiwan berbisa ni

      Delete
  2. ooo.. call 999 jugak ke.. tak tau pun.. huhu.. tq info.. ;)

    ReplyDelete
  3. Kadang kala bila dalam situasi ini, ramai yg nak jadi hero... Utamakan keselamatan, ada orang yg lebih cekap dan berpengalaman serta dgn kelengkapan lebih selamat utk membantu.
    Kalau ular masuk rumah...orang dalam rumah kenalah keluar, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya BM..paling penting utamakan keselamatan dahulu...

      Delete
  4. sangat bermanfaat tipsnya, kalau bisa jangan menyakiti binatang :)

    ReplyDelete
  5. tips yg sgt berguna... thanks MR atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  6. bagus tips2 ni kan Mama Rey..sekurang2nya bila benda2 begini jadi kita ndak panik...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya bah aTie..tau jg apa mau dibuat kan..takaut bah sy ni aTie bab ular2..penggeli lg huhu

      Delete
  7. ermmm....btul la mamarey taipkn 2.tpi yg pasal perhatikan kmane ular 2 pegi,xpyah pn xpe.tpi sukarkn anggota nk cari ular 2 kmane dia dh pegi.penah sy p amik kes ular.pngadu ckap ular kt dapur.dia nmpak ular masa 2.pastu dia kluar umah.kol 999.bile sy n anggota lain smpai,dkat stengah jam cri kt dapur smpai ke ruang tamu.last2,jmpe ular 2 kt dlm blik.tpi time 2 musim panas.ular mmg suke msuk umah org kalau pnas.yg bnyaknye,umah teres.paling femes,ular tedung spesis senduk.tgok dpan umah org 2...mak aih....pasu blonggok2.mmg port dia la 2.kalu ular sawa,paling byak sy tgkap dlm reban ayam,itik.ermmmmm.....saje nk kongsi pngalaman.ni baru bab ular.blum lgi eksiden,bakar sarang tebuan,lebah,cri org hilang.kes selamatkn kucing atas pokok pn sy penah dpat .mmg jiwa sy kot suke koje cmni.k lah mamarey.sori komen panjang sgt.sbab kita jarang sgt didedahkan bab2 ular ni.anyway.....dial 999 utk ape jua hal kecemasan.kredit hp dh hbis pn bleh gk kol.ader gk msyarakt yg sanggup lari cri hp org sbab nk kol999.alasan dia,krdit hp dia dh hbis.ok...sekian dlu.nk tido ni.mlm tadi duty.zzzzzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sr. master sudi kongsi info yg berguna ini..:)
      tak apa komen panjang..lg bagus sbb dapat info yang banyak dari sr. master..

      Delete
    2. harap mamarey n kwan2 lain fham ye ayat yang saya gunakan.kalau tak fham,sy akan perbaiki.

      Delete
  8. tq share tips ni yer. KA plg takut dgn ular2 ni even kecik pun!

    ReplyDelete
  9. terima kasih sudi st.master sudi share ilmu yg ada.
    terima kasih mamarey sudi share maklumat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 Ira.. terima kasih pada sr. master yg sudi kongsi ilmu ini..:)

      Delete
  10. teringat kecil2.. rumah pernah di masuk ular.. kebetulan parent takde.. kami adik beradik.. berlari berebut naik katil tingkat atas.. bile parent sampai je.. ramai2 jerit ular.. ngeri bile teringat kejadian dulu.. dulu takde handfon nak call semue.. skrg da senang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat bayangkan Fifi..dulu pernah ada ular dekat bawah rumah..kaler hijau..tak tau apa nama ular tu..tiba-tiba keluar dari stor bergerak laju lalu betul2 di bawah kaki kakak sy..menjerit ibu melihatnya..

      ya lah Fifi..sekarang dah mudah kan..

      Delete
  11. same2....bleh dikatakan tiap2 hari ader kes ular,lebah,tebuan.thanx mamarey sebab sediakan ruang blog ni utk kita same2 share.sory le sbab sy xpandai gunekan bahasa yg anggun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks jg sr. master atas perkongsian ini..:)

      Delete
  12. tetibe rasa cam seram lak...geli geleman rasa...tq share tipnyer yer...

    ReplyDelete
  13. u r welcome...dulu mase mule2 bhadapan dgn ular,mmg takut.geli.apatah lgi nk tangkap.tpi sebab tugas,kena buang semua 2.nk tolong org.tpi bg anda yg tserempak dgn ular dlm umah,jgn cabut lari dlu...ingat kt baby atau org tua yg masih dlam umah.gunakan spray racun ( ridsect,shieldtox,baygon,dll ) sbagi pertahanan diri atau utk jauhkn ular..jgn gune kayu...ramai org gune kayu konon nk pukul ular.tpi kayu yg patah dulu sebab dia pukul lantai dan dinding.bkan pukul ular.ader plak yg pukul cermin tingkap smpai pecah.ular kt dapur.tpi cermin depan umah yg dia pecahkn.rilex..kna tenang.jgn panik.kita tenang,ular pn tenang.sembur je spray racun ke arah ular.jgn spray kt tv plak yek.... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna spray racun?..lagi satu info..sy sendiri tak tau boleh guna spray racun ni sr. master..nak tanya..boleh ke racun spray tu takutkan ular..

      Delete
  14. Mintak Dijauhkan mama...nway thanks ya berkongsi info..

    ReplyDelete
  15. ermmmm....spray racun pn bleh digunakn untuk menghalau ular je.tpi bukan untuk membunuh.sebab paras kandungan kimia yg ader dlam sebotol spray,tak mampu lagi untuk membunuh ular.nyamuk and semut je bleh mati.jika rasa diri anda takut untuk blari keluar atau untuk selamatkan kanak2 atau org kurang upaya yang masih ada dalam rumah,gunakan spray sebagai keselamatan.jagn sembur tak tentu hala.nati diri sendiri plak yang terhidu.sembur jika ular ada berdekatan dengan anda.kalau jauh,tak pyah sembur.ular akan lari biasanya kalau terhidu bau spray tu.kalau takde aper2 risiko,biarkan je ular dalam rumah.kalau dapat perhatikan dari jauh,lagi bagus.tunggu sehingga anggota penyelamat tiba.anda juga boleh ambil tahu jenis dan bunyi ular.kot la ader bunyi,boleh anda dapt kpastian.sbagai contoh,bunyi ular tedung senduk sama bunyi kucing yang tengah brgaduh....ssssttttt....sssttttt.cmni la lebih kurang.pergerakan ular di simen,sama bunyi ketika selipar bergesel di simen.ni antara pengalaman saya sbelum ni.hati2 ketika nampak ular kecil berwarna hijau.sangkaan ramai,hanya ular daun.tak berbisa.tapi ada ular jenis ular kapak yang sama macam ular daun.tapi racun bisa anatara yang berbahaya.sebagai ASAS untuk kenali ular berbisa atau tidak,ular yang bebisa, bentuk kepala seakan 3 segi.contoh tedung,ular tidak berbisa tapi menggit,kpala seakan bulat.contoh sawa.apa2 hal pun.ular tetap ular.jgan dekati atau cuba bunuh.serahkan kepada yang mampu.cuma call je 999.jika anda trserempak dengan ular,ular tu plak berada di kaki anda,jgan terus lari.kurangkan pergerakan anda.lari jika ular tersebut mula beredar dari kaki anda.seebaiknya ular telah membelakangi anda.walau sekecil mana pun ular tu,anda kena hati2.bisa anak ular lagi bahaya!!!!..ni je prkongsian saya mamarey.sampai jumpa lagi...pounsikou..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih banyak sr. master..fuh!!..rupanya bisa anak ular lagi berbisa..dan ular hijau tu..pernah juga nampak ular hijau dekat pokok betik dkt rmh. tp skrg pokok betik tu dah d tebang..

      Delete
    2. semak samun,lalang,longgokan kayu,batu,pasu pun kena selalu dibersihkan.risau kadang2 budak2 main kt kawasan tu.bukan risau ular je.tapi entah ade paku ke,lipan ke,kala jengking ke.eeiiii...risau i tau.
      * tips nk hilangkan rasa takut dgn ular - pergi ke zoo atau tmpat ternakan ular.peganglah ular.dgn bimbingan pemilik.
      * tips 'security guard rumah - bela kucing spesis tempatan (kucing kampung).kucing ni peka kt ular.kalau dengar dia gaduh semacam,kita bleh tau dgn ape dia gaduh.ular sensitif dgn kucing.kucing mampu halau dan takutkan jika dia nampak ular.tikus pun takde.rumah yang bnyak tikus,lagi tinggi risiko untuk ular datnag masuk dlam rumah.tempat longgokan kayu,pasu,batu pun tempat tikus.so,ader tikus,ade la ular akan datang.betul tak mama??rumah sy ade 6 ekor kucing.dulu umah sy ade tikus.sekarang dh takde.

      Delete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...