Friday, February 22, 2013

Waktu Minum Air Yang Betul

Photo: praktis dan sampaikan ...

sumber:fb

Minum air lapan gelas sehari adalah jumlah yang disarankan, tapi minum air pun rupanya perlu pada waktu yang betul. Minum air waktu yang betul rupanya boleh memberi kesan pada tubuh badan kita.  

Pertama tu, rajin saya lakukan..Minum 2 gelas air setiap kali bangun. Badan pun rasa segar bila awal pagi minum air.  Baru tahu pula minum air boleh menggiatkan organ dalaman.  Beruntung organ dalaman badan ini kerana selalu disirami air di awal pagi hehe..

Yang kedua jarang dilakukan.  Kalau perut sudah lapar mana lagi ingat mahu minum air. Tambah-tambah lagi kalau makanan depan mata tu ialah kesukaan hati.  Sudah tentu akan menggoda selera yang kuat makan ini, ngap terus..:D.. 

Ketiga..belum pernah lagi.  Sebabnya baru tahu..Kena diamalkan juga ni walaupun tekanan darah setakat ini menyenangkan hati.

Keempat pula, ada dilakukan.  Tapi kadang-kadang terlena terus masa susukan Nur Maryam. Bila terjaga, malas pula bangun mahu minum air..layan tidur..layan mimpi.  Yang ini pun baru tahu, minum air sebelum tidur boleh elak serangan angin ahmar dan serangan jantung.

Kalau betul-betul diamalkan waktu minum air yang betul macam diatas, kompem sihat sejahtera kan..:) Jom kita amalkan waktu minum air macam diatas...

44 comments :

  1. yang ena selalu amalkan, selepas bangun pg tu.. satu botol minum.. memang mengaktifkan tubuh badan sebab perut terus memulas2.. heeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu botol belum pernah minum pula..nak cuba selepas ini la..

      Delete
  2. betul tu.. jangan nak tunggu haus baru nak minum..uhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau haus minum saja la banyak2 air..:)

      Delete
  3. Thanks Mama Rey..good info..kita sedang mempraktikkan minum 8 gelas plain water sekarang ni..so just the right time..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 Raudzah..sama2 kita praktikkan..

      Delete
  4. keempat2 ni pernah buat tapi saya taklah beristiqamah buatnya... ikut suka hati n tgk masa juga... tpp kita ibu myusu ni mmg kena minum byk2 air.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..kalau ibu menyusu kena banyak minum air..

      Delete
  5. sebelum tidur jarang apply, tapi yang bangun tido tu selalu gak..=p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la tu nini..bangun tidur selalu buat tapi yg lain tu jarang buat..

      Delete
  6. Good to know. Benda simple macam ni pun banyak kebaikannya, ni boleh la rajin2 kan diri untuk praktik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple saja tapi manfaatnya sgt bagus..sama2 kita praktikkan..:)

      Delete
  7. Salam Mama,
    Perlu juga tahu bahawa air yg elok di minum itu sebaik2nya air kosong. Minum byk2 tp air bergas, air kat kedai mamak, kordial dan mcm2 lagi air yang berperisa...minum 10 gelas pun bukannya memberi kebaikan tapi membawa mudharat pula walaupun mengikut waktu yg betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam BM..:)
      semestinya air kosong yang perlu diamalkan..:)
      betul tu..benda2 berperisa bergas dan mcm2 lg tu perlu dielakkan..

      Delete
  8. lepas bangun tido tu selalu amalkan tapi takla sampai 2 gelas. 2,3 teguk je. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa segar kan bila minum air waktu baru bgn tidur..

      Delete
  9. Saya main hentam jea minum. Minimun 4liter jea sehari. Huhu.. tq sharing. Boleh cuba amalkan ni ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira byk jg NIna minum kan..sy rasanya minum 2 liter sj sehari

      Delete
  10. Hmmm makasih informasinya, memang seharusnya demikian, hanya saja kadang2 lupa untuk jalanin sesuai aturan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 Bang Ancis..sama jg la selalu terlupa

      Delete
  11. pernah baca artikel pasal ni. tapi nak amalkan tu selalu lupa hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy baru2 je tau Moss..tu lah terus kongsi sini..
      tu la..sy pn nak try amalkan tp selalu jak miss

      Delete
  12. yg no 2 dan no 3 tu selalu ajer lupa..no 1 dan no 4 mmg dok amalkan hari hari pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg no 3 tu sy baru tau..no 2 selalu miss sbb lapar punya pasal haha

      Delete
  13. Replies
    1. es teh jarang sy minum..bila makan luar ada sekali sekala oder jg

      Delete
  14. Tq share..byk kebaikan minum air kosong ni kan..tp kne ikut dgn waktu yg betul ye.

    ReplyDelete
  15. betul jugak kata mama rey..klu kita amalkan ikut peraturan memang betul2 sihat..lebih2 lg minum air kosong lapan gelas sehari..sebab tubuh memang memerlukan banyak air..air dlm badan yg cukup dpt mengelakkan kulit kering..;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cukup air..kulit sihat pun sihat cantik kan

      Delete
  16. Replies
    1. dulu selalu kurang 8 gelas sehari..selalu lah jg kena sembelit huhu

      Delete
  17. sangat bermanfaatlah.selalu buat yang minum sebelum makan dengan sebelum tidur tu je.tapi taktau apa kebaikan dia.terima kasih sebab share! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pn sebenarnya tak tau pun apa kebaikannya walaupun ada amalkan juga

      Delete
  18. salam mama..hope mama sihat2 selalu....air kosong n memang kena minum banyak..buang segala toksin..good info mama

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Intan..:) sy sihat selalu Intan Tq..:)
      yup betul minum air kosong boleh buangkan segala toksin jahat dlm bdn kita hehe

      Delete
  19. BUI SLL BUAT YG LAST JER..TP INSHA ALLAH AKAN AMALKAN JUGAK YG LAIN2 TU..

    ReplyDelete
  20. Banyak kebaikan minum air ni kan..
    sy sllu yg last tu jak sllu buat..minum sblm tidur..
    pasni mesti mo rajin2 lagi minum air putih..:)

    ReplyDelete
  21. yang hana tau kan. minum banyak air sebelum tido akan menyebabkan mata kita sembab. sebab air berada di bawah mata kita. lebih kurang cmtu la. xingat dah ayat betul dia.hehe kena minum air 3 jam sebelum tido.

    kalau mcm di atas tu. ok la sebab dia kata segelas ja kan.hehe

    ReplyDelete
  22. tak pernah buat sebelum mandi jer, baru tahu !! hehe..selain tu, bangun tdur jer terus minum air masak boleh jadikan awet muda dan baik untuk penghadaman. Dah amalkan benda ni since zaman2 sekolah rendah dulu sebab cikgu math yang bagitahu..hehe

    ReplyDelete
  23. yg pertama, yg kedua, yg ketiga, yg keempat..

    semua tu x pernah dibuat..hehehe..

    kena start cuba nih..

    ReplyDelete
  24. eh tak pernah tahu pon hehe thanks share
    kena start buat ni

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...