Tuesday, October 1, 2013

Lagi Info Berkaitan Ular


Lagi info dari +sr. master berkaitan dengan ular. Saya kongsikan disini ya...
Antaranya ialah..


1. Gunakan spray racun macam ridsect..shieldtox..baygon sebagai keselamatan atau pertahanan diri bila ada ular masuk rumah. Ular akan lari bila terhidu bau spray racun.

2. Kenali ular berbisa atau tidak:
  • Kepala 3 segi: ular berbisa. Contoh ular tedung.
  • Kepala bulat: ular tidak berbisa. Contoh ular sawa.

3. Berhati-hati apabila melihat ular kecil berwarna hijau (ular daun). Ada ular jenis ular kapak (berbisa) serupa dengan ular daun.

4. Bila ular berada di bawah kaki, kurangkan pergerakan. Jangan terus lari. Lari setelah ular itu mula beredar dari kaki anda. Sebaik-baiknya apabila ular telah membelakangi anda.

5. Sentiasa hati-hati walaupun sekecil mana pun ular itu. Bisa anak ular lagi berbahaya.

6. Bela kucing spesis tempatan (kucing kampung). Kucing peka dengan kehadiran ular dan mampu menakutkan dan menghalau ular. Ular sensetif dengan kucing. Boleh tengok video ini (my cat was my bodyguard).

7. Untuk hilangkan rasa takut pada ular, pergi ke zoo atau tempat ternakan ular. Pegang ular dengan bimbingan pemilik ular tersebut.

ular tedung selar hitam
ular tedung spesis selar hitam.
Besar dan panjang...

Tengok pic ular di atas tu. Geli campur takut kan tengok...Menurut sr. master, 4 orang anggota telah menangkap ular ini. Kemudian terus dilepaskan di hutan. Tidak boleh dibunuh kerana ianya satu kesalahan. 

Korang boleh lah nanti baca-baca info..tips..pengalaman sr.master di bahagian komen di sini..Ada banyak lagi yang telah dikongsi..

Pounsikou banyak-banyak sr. master kerana sudi berkongsi. Terima kasih juga membenarkan saya berkongsi gambar di atas dalam blog saya ini. Tidak lupa juga video itu..

23 comments :

  1. Mintak2 jgn la ada ular masuk rumah........... heee.... ngeri saya Mamarey!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok pic tu pn rasa ngeri MM..harap2 la MM

      Delete
  2. mcm boleh masuk rumah ikut tingkap cermin ja kan ular tu..sbb bila menegak mmg tinggi..

    ReplyDelete
  3. iskkk seriau tgk gmbr ular tu...

    ReplyDelete
  4. harus hati-hati dengan ular, racunnya amat berbahaya.

    thanks for tipsnya

    ReplyDelete
  5. Kalau kakak terjumpa ular usah kata nak tengok bentuk kepala bulat ke segi tapi terus jerit dan lari dulu hihi.... takut dan geli itu yg pasti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak..tak ingat dah nak tengok kepala dia jenis apa..takut..ngeri geli..huhu

      Delete
  6. bagus info ni Mama Rey...sllu sblm ni hanya tau ular tu bahaya..tapi berjenis2 juga rupanya ya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah aTie..sy pn baru jg tau ni jenis kepala ular yg berbisa...

      Delete
  7. alahaiiii bab ular nie geli laaa heheee

    ReplyDelete
  8. tkutnye tgk picta tu..mmg besar sgt...thanks ya for the share...moga rietta xperlu berdepan dengan situasi sebegini...

    psss....itu rietta bli dr Avon...xsmpai RM 10, dah lpa pula rietta pada harga dia...

    ReplyDelete
  9. uiiii...besor nya ular atas tu..nauzubillah..jgn ler terserempak ke..takuttt

    ReplyDelete
  10. Terima kasih mama rey sudi share psl ular ni.
    Geli rasanya. Tp kalau berdepan dgn ular tu mmg takut..

    ReplyDelete
  11. paling takut dengan ular, karena berpengalaman dulu pernah di kejar ular sampai ngos2xan...heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh!..Mbak Iis prnh dkejar ular rpnya..pasti menjadi mimpi ngeri ya Mbak...

      Delete
  12. HA tu la dulu pernah ada satu ular kecik terjatuh kat balkoni umah saya, takut. Terus tak buka sliding door for months.

    ReplyDelete
  13. sentiasa memastikan halaman rumah selalu bersih.bebas dari longgokan kayu,batu,kayu,pasu dan sebagainya....tmpat yg brpotensi mnjadi tmpat pmbiakan tikus trutamanya.dan jgan lupa tiada takungan air,,,,elak nyamuk AEDES!!!!!!!!!!.negara bersih,rakyat sihat ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..sr. master..terima kasih ya sr. master..:)

      Delete
  14. Kne pastikan umah sntiasa brsih xde tpt2 yg boleh jd port ular

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...