Saturday, October 26, 2013

Chicken Pox


Seminggu anak buah saya tiada ke sekolah kerana dijangkiti virus yang telah menyebabkan timbul biji-biji kecil mengelembung berair di badannya..iaitu chicken Pox. Demam..sakit-sakit badan gatal-gatal memang tidak lari lah kalau kena benda ni. Kesian juga tengok anak buah saya menahan kegatalan. Nampak tangannya mengaru- garu badan walaupun dipesan jangan digaru.

Dulu kena chicken pox ni memang tidak tertahan kegatalannya. Gatal dan menjejaskan keayuan wajah hehe..(ayu lah kunun..)

Saya bawa anak buah dapatkan rawatan di klinik berdekatan. Tiga jenis ubat yang diberi. Ubat demam, lotion calamine dan satu lagi jenis ubat yang di makan bila perlu sahaja. Kesannya boleh menyebabkan mengantuk. Saya dipesan berikan bila rasa perlu sahaja. Kalau nampak lotion calamine tu tidak berkesan, masih tergaru-garu, baru boleh lah beri makan ubat tu.

Pemakanan pula..telur dan goreng-gorengan tiada bagi anak buah makan. Minum air banyak-banyak..itu sudah semestinya. Dan nasib baik lah anak buah tidak banyak karenah. Bila bagi minum air, dia minum. Bila bagi makan ubat, dia makan. Senang hati makciknya..:)

 "Jangan bagi makan kicap..nanti parut jadi gelap..nda hensem..nda cantik nanti.."

Selalunya itu lah pesan atau pantang larang orang tua-tua yang selalu saya dengar bila kena benda ini.


chicken pox
sapu lotion calamine 
baru kurang sikit.. ..

Ini pula pertanyaan Hero keempat saya bila melihat badan adik sepupunya semakin banyak ditumbuhi chicken pox.
"Mummy..kudis apa di badan Chin-Chin tu..."

"Chicken pox bah tu..."

"Chicken????...Kudis ayam ka...napa nama dia macam tu"

"Bukan lah Dnil...memang tu lah nama dia...chicken pox atau cacar air..
      
Nampaknya kena rajin lah mengoogle tentang Chicken Pox  lepas ni. Baru lah tahu macam mana mahu menjawab soalan anak..:)


p/s:Palan-palan saya pi tempat kamurang ya..sory sangat-sangat belum balas kunjungan korang semua.

23 comments :

  1. Semoga cepat sembuh ye...dnil..
    Gatal kalau kena sakit ni..

    ReplyDelete
  2. Saya masa kecik pun pernah tanya soalan yang sama macam hero ke4 MR tu....
    Mcm takde kaitan langsung dgn ayam... ekekeke
    Semoga anak buah MR cepat baik...

    ReplyDelete
  3. semoga cepat sembuh ya anak buah mama rey tu..:)

    ReplyDelete
  4. Minum air kelapa itk kurangkan panas dalam dan orang kata cari daun bambu (bukan daun buluh ye) dan ltak di bawah cadar tidur utk kurangkan kegatalan. Itu yg saya tahu selain dari elakkan makanan bergoreng.

    ReplyDelete
  5. memang lama nak sembuh kalau kena chicken pox ni kan..

    ReplyDelete
  6. Masa kecil selalu kena chicken Pox mama..Alhamdulillah sekarang dah tak ada..

    ReplyDelete
  7. kena berpantang sikitlah kena chicken pox ni.. moga cpt smbuh...

    ReplyDelete
  8. chicken pox memang kena jaga elok2 bekas dia. kadang2 boleh meninggalkan parut.

    salam ukhuwah dr nanie :)

    ReplyDelete
  9. alahaii..kesiannya budak-budak kena chicken pox!mintak2 cepat sembuh..Amin..

    ReplyDelete
  10. Moga anak buah tu cepat sembuh ya Mama Rey...
    erm! mesti panik juga klu pa'e kena nti...sbb kena ambil tahu apa yg boleh apa yg tidak bila kena chicken pox ni....
    lucu plak pertanyaan hero itu...:):)

    ReplyDelete
  11. gituler anak2 sekarang pandai2 belaka.. kitani kenaler banyak ilmu nak menjawabnyer...

    ReplyDelete
  12. haha drill...pandai2..kudis ayam. mesti suka kacau ayam,heee

    ReplyDelete
  13. Smga ank buah mama rey cpt sembuh. Dlu ms ira kene chicken pox, mak mandikan dgn air beras. Lps lumurkn bdn dgn campuran kunyit n beras yg ditumbuk.

    ReplyDelete
  14. Salam kak…sorry lama x singgah dan x bw..akak sihat? kesiannya anak buah akak ….so sekarang camner…da sembuh ke kak? kudis ayam? adeh intan da gelak dah nih baca…huhu

    ReplyDelete
  15. sudah baik kah chicken pox dia sekarang?

    ReplyDelete
  16. anak2 mmg banyak soalnyer..
    anak saya der sorang lagi belum dapt chicken poxni...

    ReplyDelete
  17. cikgu dulu kena chickenpox waktu nak PMR.....memula nak kena tu cikgu cepat dahaga...lepas tu perasan ada biji2 air kat sekitar kulit kaki.....badan tak demam lagi waktu tu.bila pergi sekolah baru start sakit2 badan dan demam.....rupa2nya chicken pox menyerang huhu

    ReplyDelete
  18. salam mamarey..pe kabar..m3h baru nak aktif blk ni..hehe..moga cpt sembuh dr penyakit

    ReplyDelete
  19. Terimakasih atas artikel yang sangat menarik dan bermanfa'at yang anda tulis ini. sukses selalu buat WEB anda...

    Semangat|menulis|jalan-jalan
    salam Prediksi jitu

    ReplyDelete
  20. Lucu bila kanak2 mula bertanya.. sampai kudis ayam ada pada badan ek huhuhuuu... rajin2 la google.. dah dpt nnti share kat blog :D

    Salam Kenal juga :D

    ReplyDelete
  21. Anak2 saya baru lepas kena chickenpox ni. Dugaan bila dorang kena serentak..huhuhu...

    ReplyDelete
  22. lama xsinggah sini.. maaf bz sikit. semoga anak mama sihat :)

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...