Thursday, October 3, 2013

Jem Nanas Madu

Setiap kali adik datang ke rumah, mesti ada saja yang ibu kirimkan hasil dari tanamannya untuk kami. Dan buah nanas salah satu tanaman yang ditaman oleh ibu tersayang saya. Buah nanas yang adik bawa tu belum masak sangat jadi sesuai lah jadikan jem. Dan saya dengan rajinnya kunun jadikannya Jem Nanas Madu. Mudah saja caranya...

Nanas dikupas dan dibuang matanya. Potong kecil-kecil dan blender. Masak nanas yang diblender tadi dalam kuali dengan api kecil. Saya gunakan pan non-stick. Tambahkan sedikit air. Kacau. Kemudian tambah madu (pengganti gula) secukup rasa. Kacau sampai macam pic di bawah ni. Sampai pekat. Siap. Boleh angkat dan boleh lah sapu Jem Nanas Madu ini atas roti. 

Mudahkan..:)

jem nanas
Jem Nanas madu

Nanas yang saya kupas ada 3 biji. Kecil-kecil comel. Saya potong kecil-kecil masukan dalam tapau dan simpan dalam peti sejuk. Kononnya nanti malam buat. Sekali tengok nanas tu tinggal separuh saja lagi dimakan oleh anak-anak saya..hehe..Tulah sebabnya hasil cuma semangkuk kecil. 

jem nanas
Sapu atas roti
Jem nanas rasa manis madu..Puas hati buat sendiri...Terima kasih ibu kirimkan buah nanas untuk kami di sini..:)


p/s: Sorry kawan-kawan belum terbalas korang punya jejak..Nanti saya palan-palan pi tempat kamurang ya..;)

19 comments :

  1. wah jam nenas, tapi sekarang ni nenas dilarang keras untuk Farah makan...tunggu nanti2...

    ReplyDelete
  2. wah! bestnya buat jem sndiri ni Mama Rey...bebas dr bahan kimia...fresh plak tu:)

    ReplyDelete
  3. Enak banget ini dioleskan ke roti langsung tinggal santap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg enak banget Abed..lagi2 buatan sendiri hehe...

      Delete
  4. Jem buatan tangan sendiri...memang terbaik! Sedapnyeee

    ReplyDelete
  5. wah sedapnya mama..mintak sikit..

    ReplyDelete
  6. thanks Mamarey atas perkongsian resepi... inshaa Allah akan dicuba nanti.
    Tentu anak2 saya suka.

    ReplyDelete
  7. Seronoknya makan roti disapu jem yg dibuat sdiri.... nenas mesti manis kan? Tanam sdiri lagi tu.

    ReplyDelete
  8. klu nk buat jem dr buah2 lain sama gak ke cara nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buah lain tu tak tau pla zuhdi..

      Delete
  9. mesti sedap jem buatan sendiri... :)

    ReplyDelete
  10. wahh sedap nya..lagi-lagi bila home made cook..huhuhu...

    ReplyDelete
  11. terliur tengok jem nenas homemade ni..

    ReplyDelete
  12. pandainya mama buat.. mesti sedap makan bersama roti :)

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...