Tuesday, July 16, 2013

Tauhu Masak Sos Tiram

Menu yang saya sediakan untuk berbuka puasa petang ahad lalu, Tauhu Masak Sos Tiram. Masak selepas mencari bahan-bahannya di pasar ketika hujan lebat. Semangat mahu memasak. Hujan-hujan pun pegi ke pasar juga..hehe..

Resepi saya google untuk tengok bahan dan cara sediakan Tauhu Masak Sos Tiram ini..Tapi saya ubah ikut cara sendiri..Ikut suka hati..:)

Bahan-bahannya:
  1. Tauhu Telur/Jepun
  2. Sos Tiram
  3. Bawang putih,merah & halia} hiris halus
  4. Fish ball 
  5. Sayur-sayuran} ikut suka hati..
  6. Telur
Cara memasak, senang sahaja..

Tauhu dipotong dan digoreng sampai kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia. Masukkan fish ball yang dipotong dua. Masukkan sayur-sayuran pilihan hati. Masukkan Sos tiram. Masukkan telur. Saya ambil yang putih saja. Kacau..Lepas itu masukkan garam, gula, lada hitam/putih..Kemudian masukkan Tauhu yang digoreng tadi..Dan siaplah Tauhu Masak Sos Tiram saya..:)

(Banyaknya sebut masukkan hehe..)


resepi tauhu
Tauhu Masak Sos Tiram
Yang menjadi..:)

Ini lah dia hasil cubaan pertama saya memasak Tauhu Masak Sos Tiram..Tauhu kena potong tebal sikit supaya tidak rosak atau hancur waktu menggorengnya. Kalau potong nipis jadilah macam pic bawah ni..


tauhu dan mee goreng
Tauhu atas mihun..
Yang tidak Menjadi...:(

Saya potong nipis sangat. Bila digoreng, hancur macam pic di atas. Bubuh atas Mihun jak lah..Janji boleh makan. Walaupun hancur tapi sedap juga bah..hehe..


26 comments :

  1. hahaha. ada yang menjadi ada yang tak menjadi ye??hehehe

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak makan tauhu... lagi pun anak2 kurang suka.. kalau masak, saya juga yg kena habiskan... ekekkeke

    ReplyDelete
  3. menarik juga resepi tauhu ni.. boleh cuba juga nanti, dah banyak hari puasa ni mula rasa dah cuba semua resepi. nak cari idea baru... thanks mamarey...

    ReplyDelete
  4. saya suka makan tahu bersama kicap . rebus dulu , jadi tahu tu lembut sikit . tahu dan kicap dr soya juga ... hehehee

    ReplyDelete
  5. Awal pagi singgah menjamu mata, masih xrasa apa2... Kalau petang2 nanti meleleh air liur dibuatnya.
    Memang nampak sedap sekali!

    ReplyDelete
  6. bole tolong saya x... api besar @ kecil masa menggoreng? minyak byk @ sikit masa menggoreng?

    sbb da 2x guna tauhu telur ni, hancur terus masa goreng...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa menggoreng hr tu sy guna api sederhana sj lia..minyak guna sikit sj..goreng guna non-stick pan..sy goreng ada jg yg hancur lia..sbb potong nipis sgt..potong agak2 1 inci mcm tu lah bru menjadi..:)

      Delete
  7. ermm nisah suke makan tofu jepun ni kak.. nisah share resepi ye.. senang nak masak, sedap di makan hehhee

    ReplyDelete
  8. wah! mcm sedap jak tgk...
    rajin Mama Rey masak...:)

    ReplyDelete
  9. Wah mama bestnya..kena try ni...

    ReplyDelete
  10. sedap nya tengok..harus dicuba juga resepi ini...lagi-lagi bulan puasa kan..lagilah kekeringan idea nak masak ape..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul MommyAida..kdg tak tau nak masak apa hehe

      Delete
  11. humang aihhh sedapnya,.intan suka nih..tq kak sudi kongsi resepi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama Intan..sy google resepi ni..tp ubah ikut cara sendiri.:)

      Delete
  12. wah..nampak sedap lah mamarey..leh cuba nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah M3H hehe..resepi M3H sy blm cuba lg..bahannya blm dcari..

      Delete
  13. Simple jak bahan2 nya kan mamarey..tpi hasilnya..wow sehingga menjilat jari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sis..simple jak...cuma part goren tauhu tu ada yang gagal hehe

      Delete
  14. mak oiiii, syedappnyer mama reyyyyy...... hmm, minta resepi meh! heehe

    ReplyDelete
  15. ohh masak begitu tauhunya. kena potong tebal.
    percubaan pertama yg menjadi :) nampak sedap juga

    ReplyDelete
  16. Terliur sudah. Tak pernah lagi masak tauhu telur.

    ReplyDelete
  17. tauhu jepun tu yang tambahkan kesedapannya ...betul, ratah jer pun sedap..

    ReplyDelete
  18. Uhhh so yummmy...selalu buat sup aje, naka try la resepi ni...minta izin ye, btw follow blog ni juga hehe, jom mai blog saye hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh Mama Darwiish..silakan..:)
      tq follow sini ya..

      Delete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...