Sunday, July 28, 2013

Bekalan Habis

Bekalan Baru habis..Baru saja tadi cuci-cuci Rumpai Laut, hilangkan kotoran dan bau hanyirnya. Sekarang ini tengah duduk berendam dalam peti ais menunggu untuk dimasak esok hari. Hari tu masak 100grm, guna selama sebulan..Ambil sekali sehari. Dua sudu besar dicampur dengan air suam dan minum sebelum sarapan atau sebelum tidur. Kadang-kadang lupa sampai dua tiga hari. Bila ingat baru ambil..Semakin berumur semakin jadi pelupa pula..huhh..

Rumpai Laut (Hijau)

Suka dengan Rumpai Laut yang warna hijau ni. Baunya kurang berbanding dengan yang warna purple..Di Sabah memang senang dapatkan Rumpai Laut ni. Banyak di jual di tamu-tamu...

Paling best kalau gunakan Rumpai Laut ini sebagai mask. Jerawat kecut dengan sendiri dalam tiga empat hari macam tu. Saya lebih suka pakai di muka macam tu sahaja. Tiada campurkan apa-apa..

39 comments :

  1. Memang menggebukan kalau rajin pakai mask PMC ni. Saya
    ni je yg makin tak rajin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jerawat kecut sendiri kalau rajin amalkan nya kan Miss..:)

      Delete
  2. fae pernah pakai rumpai laut ne as mask, xde effect pun huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke Nur..kena sapu tiap mlm baru ada kesannya tu..

      Delete
  3. Rumpai laut ni seaweed kan mama..kita pernah makan. Masa beli pun konon-konon nak kulit gebu..he..he. Anyway after a few days ada efTapifect coz rasanya kita allergic dengan product tu kot..so sampai sekarang dah tak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke Raud..kena guna yg lain lah bagi kulit gebu hehe..

      Delete
  4. kena tambah bekalan lagi la jawabnye, he

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya kena tambah lagilah Mat Jo..hehe

      Delete
  5. Wah....hebatnya..mesti gebu kulit mamarey ni.. Saya baru je beberapa minggu ni bermasker dgn benda ni.. Tapi minum tak terasa nak cuba lagi... Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..dulu pn mcm tu Aisy..tutup hidung masa minum..tak menahan jg baunya..tapi yg hijau ni baunya tak kuat sgt..

      Delete
  6. saya pun suka wat mask . pipi nampak tembam jer ...

    ReplyDelete
  7. owh! rumpai laut yang macam agar2 tu ye?

    ReplyDelete
  8. sis, i pernah gak pakai ni buat mask...
    sebulan gak ler i pakai...
    my frenz ramai yg cakap kulit i improved...
    taaapppiiii stok dah habis...
    and now penyakit malas menular...
    sooooo hehehehhehe... memang buat dono jer lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...samalah kemalasan kita ni Rasp..malas mau mencuci2 dn merebus2..beli yg dimasak sedia senang citer hehe..

      Delete
  9. byk kegunaan rupanyer rumpai laut ni... sy ingt bole makan jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 kenal pn ingatkan bole makan saja..rupanya bole dgunakan sbg mask..tu pun mula2 ragu2 pakai..

      Delete
  10. Tak pernah cuba .....teringin pulak Okje nak ambik daun lidah buaya buat mask hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sy pn prnh tyr jg lidah buaya dulu..siap tanam lg..tapi 3 hari kemudian lidah buaya tu kering..sebab tak pandai jaga hehe..

      Delete
  11. memg amalkan erk....sy tak prnah pun mkn rumpai laut

    ReplyDelete
  12. wah rajinnya buat stok PMC nih! :)

    ReplyDelete
  13. ehhh...bleh buat mask...sukenyeee....rietta xmakan PMC...hehehe...bleh lah try buat mask nnti bila stok mask dah abis...

    ReplyDelete
  14. sa pun suka letak dimuka begitu saja..
    sejuk jak rasa muka...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya aTie..kalo time2 cuaca panas malar mau meletak dimuka hehe

      Delete
  15. mak fifi minum air rumpai laut ni.. fifi tak sanggup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa masak tu campurkan daun pandan..kurangkn sikit baunya

      Delete
  16. tak pernah cuba...:)

    sedekah nuff utk tuan rumah

    ReplyDelete
  17. sy pon dulu selalu amalkan..sejak pose stop skjp..lps raya ni sambung balik la..

    ReplyDelete
  18. saya dulu siap makan. ni dah lama tak amik, rasa badan tu lesu sangat.. masa makan dulu, badan sentiasa bertenaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. amalkan semula lah boni spy sentiasa bertenga..:)

      Delete
  19. sy tak berape rajin nk merebus2 ni.. mak yg tolong buatkn.. tu pun skali 2 je pakai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah tu Hanie..kadang beli je yg sedia dimasak..tinggal makan je hehe

      Delete
  20. Belum pernah mencuba lagi rumpai laut ni...
    Nampaknya begitu baik utk kesihatan dalaman dan luaran

    ReplyDelete
  21. wah bestnya senang dpt bekalan..boleh dibuat mask. oh baru tahu

    ReplyDelete
  22. m3h lum pernah cuba lg..tkut..hehe

    ReplyDelete
  23. hehehe bagusnyer terus amalkan yer

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...