Saturday, January 19, 2013

Keropok Amplang

Pernah dengar Keropok Amplang?..

Keropok Amplang adalah salah satu makanan yang terkenal di Sabah, terutama sekali di Tawau.  Kalau tidak percaya tanya tuan punya blog Di Jari Pena Menari, Kak Atie.  Anak kelahiran Tawau.  Menjadi kemestian membeli keropok ini bila ke Tawau.

Keropok ini diperbuat dripada ikan tenggiri yang dicampur dengan tepung.

Ini bahan-bahannya:
Ikan Tenggiri, Tepung , Kanji, Minyak masak, Bawang Putih, Telur, Gula, Garam dan serbuk perasa yang dibenarkan .  

Ada juga perasa udang dan sotong tapi belum pernah cuba lagi.  Kena cuba selepas ini.


Saya selalu minta belikan dari seorang kawan yang memang berasal dari Tawau. Dia jual dengan saya RM15.  Baru-baru ini minta dua bungkus untuk anak-anak di rumah.  Keropok ini memang sedap.  Sedap dimakan bila-bila masa.  


Tengok keropok ini putih gebu kan..nyam..nyam..Kerangupannya tidak terkata..  Rasa lemak-lemak mencair di mulut.  Sekali makan, mahu berkali-kali lagi hehe...  Dua bungkus sekejap saja habis.  Kalau korang pergi ke Tawau jangan lupa cari Keropok Amplang ini.  


# Jangan lupa cari kak Atie juga hehehe..

21 comments :

  1. ini favourite kami jugak dulu ni. once start makan mmg tak leh stop, semua pun mulut macam ikan muncung2 suap amplang ni.

    femesnya time tu, siap jadi ayat. "amplang bah kau".

    ReplyDelete
  2. macam pernah rasa je..tp susah nak cari kat tempat saya..sedap~~~ hehe :)

    ReplyDelete
  3. sedapppnyeee kepok ampang :DDD
    qyn folo mama :)

    ReplyDelete
  4. Nakkkkkk...sape ade jual..nak beli..nak try..sedap macam keropok lekor ke cmne eh?

    ReplyDelete
  5. Heii, salam kenal... balas kunjung dari blog Mystorypic... terima kasih follow, saya dah masuk dalam bloglist MSP..

    by the way, tiap kali ke Sabah saya pasti beli amplang ni.. sedap

    ReplyDelete
  6. sy pernah makan keropok ni, jiran sy bagi setelah balik bercuti dr sabah. apa maksud amplang tu ya?

    ReplyDelete
  7. Mesti sedap nih... Kat mana ada jual kat area KL ni, nak try la

    ReplyDelete
  8. selamat mlm sobat trmksih dah berbagi ilmu nya buat pengunjung blog ini.
    postingannya sangat membantubanget sobat. ohya Fllow Sukses Ful Kawan

    ReplyDelete
  9. Kita pun pernah makan keropok ni..sedap jugak..cepat aje habis..

    ReplyDelete
  10. Salam kenal.tq drop komen..nurul xpernah plak dgr kopnk amplang.first time dgr

    ReplyDelete
  11. keropok ne memang terkenal kat Sabah. Haha, kalau saya pegi Sandakan atau Ranau, singgah beli amplang ne. sedap dimakan (Y)

    ReplyDelete
  12. kropok amplang ni sis..memang sedap...tp mahal sikit..hehe
    lama dh x pg pasar gaya kat kk tu..

    follower ke 202

    ReplyDelete
  13. bestnyer amplang..nana pernah makan dulu masa ayah keje sana..mmg sgt sdap..makan smbil tgk tv..hehe

    ReplyDelete
  14. tau tau ....pernah beli masa pi KK..... krup krap krup krap bila makan hehehe....

    ReplyDelete
  15. ahhahha..amboii Mama Rey..siap promosi bah!... boleh jak bah klu mo minta kirim..hehe..Amplang mmg sedap. jadi trade mark Tawau.. ada juga tmpt lain buat, tapi mcm ndak sama dgn Tawau punya..hehe..

    ReplyDelete
  16. Mesti sedap ni kan..datang Sabah nanti bolehla cari keropok ni..hihihi

    ReplyDelete
  17. sedap! makan depan tv, tak sedar dah tinggal 1/2 balang

    ReplyDelete
  18. ui sadap ini kn Mama Rey..sa punya fevret ni...hehe :)

    ReplyDelete
  19. Uisss sedap nih…bak satu mangkuk leh x? hehehhe

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...