Monday, January 21, 2013

Anak Mula Menggigit

Anak saya berumur 5 bulan sudah mula menunjukkan ciri-ciri tumbuh gigi.  Setiap kali menyusu dia akan mencuba menggigit.  Ibu saya kata "tu tanda gigi anak mau tumbuh, gusinya gatal sebab tu menggigit" Tengok gusi di bahagian bawa memang kelihatan bengkak.  Air liur pun selalu saja meleleh.

Waktu dia suka sangat menggigit, bila masa akhir-akhir menyusus.  Walaupun gigi belum tumbuh keluar tapi sakit juga si kecil mengigit.  Gigit dan tarik-tarik..uwaa..sakit woo..huhu..

Tapi walau macam mana sakitnya digigit oleh si kecil, penyusuan harus diteruskan..(dgn penuh semangat..hehe..) Teringat dengan seorang sahabat dia terpaksa menghentikan penyusuan kerana tidak tahan dengan gigitan anaknya.  Tapi walaubagimana pun dia masih lagi dapat menuysuskan anaknya lebih dari enam bulan seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan WHO.
Kongsi sedikit tips agar tidak digigit semasa anak menyusu. 
  1. Selalu bercakap dengan bayi semasa menyusus.  Dia mesti akan terlupa mengigit kerana tengok kita sedang membebel..:)
  2. Bagi getah gegelang gigit (teether) sebelum menyusus.  Sudah dia puas gigit-gigit getah itu baru bagi menyusus.
  3. Kalau anak kelihatan tidak lapar baik jangan dulu bagi menyusus sebab dia akan hisap sikit lepas itu akan gigit-gigit.
Tapi apapun caranya kalau kita telah mengambil keputusan untuk menyususkan anak dengan susu ibu, kenalah biasakan diri akan digigit oleh anak dan biasakan rasa sakitnya.

Lagipun jika dibandingkan khasiat susu ibu dengan sakitnya, rasanya ibu-ibu akan memilih menyususkan anak...Setuju tak...:)

20 comments :

  1. samalah dgn nazif ni..suka gigit tgn n baju... Mujur setakat ni tak gigit tek lagi...

    ReplyDelete
  2. pernah ade pengalaman camni time anak kecik dlu,...

    ReplyDelete
  3. setuju sangat sangat..

    bila ingat kenangan menyusu anak dulu rasa bahagia sangat..

    ReplyDelete
  4. huuu, nanti ena dah ade baby merasalah cenggini.. huaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. walau takder gigi lagi, gusi depa pun dah buat sakit kan. So far am lucky la my doter tak gigit, cuma ada la eksiden time dia terlelap sambil menyusu tu, terttarik sikit..takper, tak sengaja. hihihi still breastfeed dia until now.

    ReplyDelete
  6. Maaf le, Xdapek den nak nolong nih

    ReplyDelete
  7. uish. saya dapat rasakan kesakitan tu..

    ReplyDelete
  8. Nanti saya pesan kat anak saya jangan gigit

    ReplyDelete
  9. bahasa melayu mank kren!
    unik sekali.

    senang aku membacanya.

    kalo ikut Sunnah Rasul, mesti 2 tahun anaknya menyusu. masih ada 18 bulan kan kak?

    ReplyDelete
  10. setuju sgt2..hehhehe..sakit pon xpe..janji anak dpt kebaikan susu ibu..

    anak saya pon skg ni suka mgigit..bile dia tgk kita mengerang sakit..dia boleh gelak plak..dia ingat kita main2 ngan dia..hahaha..

    ReplyDelete
  11. setuju tu Mama Rey.. biar lah sakit janji anak dapat khasiat drpd kita.. sedih! sbb pa'e ndak sempat menyusu lama.. jd ndakda pengalaman kena gigit2 ni..huhu..(insyaAllah ada anak lg mau BF sepenuhnya)...:)

    ReplyDelete
  12. tq singgah blog saya ;)
    teringat kembali zaman anak masih BF
    sekarang dh 3 tahun umurnya
    mulut pun dah banyak..

    ReplyDelete
  13. Cousin Wilma sampai menangis bila anak dia keep on mengigit susu dia...
    Tapi, dia tetap susukan coz susu ibu adalah yang terbaik dibandingkan susu2 lain kan ^_^

    ReplyDelete
  14. tak pernah rasa kena gigit lagi sebab Faqih menyusu badan dua bulan lebih je :)

    ReplyDelete
  15. Dapat bygkan gatal kat gusi tu..tu yg asyik menggigit je tu

    ReplyDelete
  16. sy suka bagi budak yg baru nak tumbuh gigi, gigit jari saya..xtau kenapa..seronok kot tengok keletah diorang..hehehe

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...