Saya belajar buat Kek Batik ini dari kakak saya. Bahan-bahan pun mudah dan ringkas.
Bahan-bahannya:
- 1 bgks Biskut crakers
- 150 g Marjerin
- 1/2 Susu pekat
- 1/2 Susu cair
- 4 sudu Serbuk koko & 4 sudu milo
Cara membuatnya pun mudah dan ringkas:
- Biskut dipatah-patahkan/dihancurkan..
- Panaskan kuali dengan api yang kecil kemudian masukkan marjerin, biarkan cair.
- Masukkan susu pekat, susu cair dan serbuk koko & milo. Gaul sebati
- Tutup api. Masukkan biskut. Gaul bagi dia mesra dengan bahan-bahan tadi.
- Masukkan ke dalam bekas dan ditekan bagi dia padat macam dalam pic di bawah.
Selepas itu masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan sejuk supaya bila dipotong tidak hancur dan nampak cantik. Mudahkan..:) Buat pun sekejap saja. Anak-anak paling tidak sabar tunggu kek ini sejuk sebab tidak sabar mahu makan...hehe..
Inilah rupa bentuk Kek Batik buatan MaMaRey..Sekejap saja habis dikerjakan oleh anak-anak. Lepas habis minta buatkan lagi...Kalau mahu rupa bentuk yang cantik kena susun satu persatu biskutnya. Tapi saya malas mahu buat. Masukkan terus bagi campur semua hehe...
Ok lah kawan-kawan, selamat berhujung minggu dan terima kasih melayan resepi ini..:)
Ringkas dan sedap, itu yg kita suka yayyy. cantik pulak tu.
ReplyDeletehehe sedap kan..
ReplyDeletepas buat tu masukkan dalam peti ais, dah sejuk br makan.. yummy2 memang sedap..
Nampak sedap tu.. Rasanya saya dh lama sangat tak makan kek ni.. Kalau ada orang yang rajin buatkan n bg saya makan kan bagus? Hehe.
ReplyDeleteDah lama x buat kek ni. Buat time bljr dulu jek. Nampk sedap je tu..
ReplyDeletehehehe
ReplyDeletesedap kek batik nih
sedapnya.. pernah buat tp xjadi. terus give up. hihi..
ReplyDeleteSedap kek ni... Betul tu, saat paling tak sabar, tunggu kek keluar dari peti ais...
ReplyDeletenyum2...terliur plak
ReplyDeleteely suke kek batik tpi slalu mkn org buat je.hehhee.pasni kena try buat sndiri ni :)
ReplyDeletesedapnya mama, kita biasa buat hancur. huhu~
ReplyDeleteAkak pun sslu buat kek batik ni..anak pun suka..selalu juga buat klu time boring2..hehe..sama je cara buat tu..hehe
ReplyDeletepastina enak nih nyam nyam
ReplyDeleteNice Mamarey :)
ReplyDeletedah lama tak buat kek batik...
ReplyDeletekek batik best... ^_^
suka makan ni..Pernah buat sekali dengan pertolongan kawan-kawan..jadi pulak tu..he..he.. best!!!
ReplyDeletePernah makan tapi tak pernah buat...he..he..
ReplyDeleteKalau nak sedap lagi..tambah kacang tanah yang dah dikisar. sodap..dulu adik saya pernah buat. perh..sodap sesangat.
ReplyDeletelama sudah nda makan & buat
ReplyDeletenmpk sedap...nk satu leh x?...
ReplyDeletesaya suka resepi mama nie..semua ringkas dan senang..lain kali buat banyak skit entry pasal resepi nie ye mama..lagi mudah saya nak cuba..simple2 je..:-)
ReplyDelete