Baru hidu bau jeruk ni, air liur sudah kuar. Rasanya pedas masam. Bila makan Jeruk Tuhau ini boleh terkenyit mata dibuatnya kerana rasa masamnya itu..hehe... Sedap bila dimakan bersama nasi panas dengan ikan bakar..ikan goreng atau ikan masin..fuhh memang sedap. Kalau bubuh dalam sup ikan pun sedap juga. Bau hanyir ikan boleh hilang..
Ini cara ibu membuat Jeruk Tuhau. Caranya mudah sahaja.
Bahan-bahannya:
- Batang Tuhau
- Cili kering
- garam
- cuka
Cara membuatnya:
- Batang Tuhau potong kecil-kecil.
- Cili kering dibuang bijinya.
- Blender batang tuhau dan cili kering hingga halus.
- Campurkan dengan cuka dan garam secukup rasa.
- Siap. Boleh hidangkan.
Jeruk Tuahu..merah menyelerakan..
Botol sebelah kanan kaler merah tu ialah Jeruk Tuhau. Ibu masukkan dalam botol kedap udara selepas membuatnya. Abaikan si Jeruk Buah Bambangan kaler kuning di sebelahnya itu..
Batang Tuhau..
Sumber:Google
Ini rupa bentuk batang tuhau yang digunakan untuk membuat Jeruk Tuhau. Kamurang bule jumpa tumbuhan ini dijual mana-mana tamu di Sabah.
Salam Mama,
ReplyDeleteLama tidak ada N3 Kemana ye?...Selamat kembali :)
Pertama kali dengar nama Tuhau, macam mane lah rupa pokoknya. Tengok gambar batang tuhau macam umbut jer... Hanya tumbuh di Sabah je ke?
wasalam BM..
Deletetak ada kemana2 BM. sibuk urus anak hehe..tq bertanya..:)
pokonya sy blm pernah tengok BM..Batang tuhau ni selalu la tengok kat tamu2..kurang pasti pla ia tumbuh di sabah je tapi mmg byk jual kat sini tuhau ni..
salam Bin Muhammad, pokok tuhau sebiji mcm pokok bunga kantan, cuma warna pokok bunga kantan hijau manakala pokok tuhau (nama saintifik - E. coccinea)merah tua/perang. Pokok tuhau tak tumbuh berkelompok tetapi jauh-jauh dr induk manakala pokok bunga kantang tumbuh serumpun...
DeleteCara describe pun dah buat saya telan air liur... harpanya boleh mencuba jeruk tahau ni suatu hari nanti :)
ReplyDeletesy sdri pn terliur jg hehe..dtg sini nanti nur cuba ya..:)
DeleteTuhau ni rhubarb eh Mama rey, nampak sama and masamnya ya ampunnnnn. I baru jer buat rhubarb kek makan sampai terkenyit2 mata, lucky bila sejuk kurang sikit masamnya.
ReplyDeleteblm prnh try rhubarb Nas..
Deleteya ka..mesti jelita pn terkenyit2 mata hehe
Indeed, telah saya buat research dan ternyata rhubarb adalah tuhau. Yayyyy nnt please share resepi2 tuhau yang lain, pleaseee sebab sekarang musim nyer kat sini, murah.
Deletewelcome back mama ..tapi mama selalu jugak RT entry kita kan..nway Tuhau ni macam rebung ke mama?
ReplyDeletetq Raud..:)
Deleteer bukan rebung..tak sama Raud..
ya la.. mama lama mama senyap..saya pun senyap seminggu ada bertanya..huu..rindu mama.. and maryam juga.. ^^
ReplyDeletemacam serai ja batang tuhau nie..mesti pedas
rindu Nana and kawan2 bloger yg lain juga..
Deletesenyap kat sini kat rumah bising layan anak hehehe
Mama Rey..lama ilang..hehe..
ReplyDeleteatie biasa makan yg jeruk bambangan tu..Jeruk Tuhau tu ndak pernah makan lagi..nyum! kecur liur...:)
betapuk dlm rumah aTie..hehe.nda ada la..ada jak sy ni tp cibuk mlyn ank jak..tq ya aTie jenguk blog sy wlpn x entry..
Deletep kk nanti aTie cari jeruk ni..byk d tamu2 ni..
Serupa serai..lengkuas pun ada. Rasanya bagaimana ya..Teruja nak tahu, heee....
ReplyDeleteTambah2 namanya yg tak pernah didengar
Tak boleh bayanglah macam mana rasanya, nak kena ke sabah ni nampaknya.... Boleh makan dgn nasi panas....tambah dgn budu jadi ke ni agak2nyq?
ReplyDeleteblm prnh try Aisy..byk lg sebenarnya cara makan tuhau ni..boleh campur dgn ayam juga..
Deletecikna ingat mama salah eja tadi. tuhau >> tauhu.. huhu.. sbb tak pernah dgr.
ReplyDeleteejaan hampir sama kan Chic Na..:)
DeleteOooo masa gi KK saya pernah tanya... "apa ni?" ada la penjual tu bg tau. Tapi saya tak cuba pun
ReplyDeletedah pernah tengok ya..nanti dtg sabah tryla..rasanya pedas masam
Deletesalam kenal mama..ehh xprnh tgk la.apatah lagi makan..compom belum prnh..
ReplyDeletesalam kenal juga Deq..kat sabah sini banyak jual di tamu2 atau pasar2..senang cari..kalu tak kenal..sebut saja tuhau..
Deletesaya sangkakan tauhu yg buat dr kacang soya tuh . rupanya cam btk keladi . saya mmg suka bab jeruk nih ...
ReplyDeleteAssalamualaikum...selamat malam..
ReplyDeleteikut menyimak resepnya mama...
nanti kapan2 siapa tahu bisa mencoba :)
alamakkkkk...tuhau tu camne ek rasanya?
ReplyDeletetingin gak nak merasa....
tengok rupa cam serai pun ada kan ;)
kena ke sabah lah gitu ek heheehehehehehehe...
wahh mesti masam n pedas menyengat ni..kalo aida tak minat sangat masam-masam ni..suka yang manis-manis e..hihih...tapi makanan ni unik bah!
ReplyDeleteWah.ni first time juga sy dgr tentang jeruk tuhau ni...terliur plak bila bc pasal mkn dgn nasi panas n ikan masin.harap one day dpt merasa jeruk ni hihi
ReplyDeletesalam mamarey..
ReplyDeletepertama kali dgr dan tgk jeruk ni..
jeruk ni mkn dgn ape kak? sama macam jeruk cili tu ke?
Moga MamaRey sihat...
ReplyDeleteSebenarnya kakak tak pernah jumpa pokok Tuhau ini. Teringin juga nak tahu. Tengok gambar pun masih kakak tak kenal sebab tak pernah jumpa agaknya..
sepertinya enak mama rey,,mamarey pantai buat macam tu
ReplyDeletepasti enak nih mamarey :)
ReplyDeleteFirst time dgr nama jeruk ni.
ReplyDeleteBatang tuhau pun baru tau, nasib baik mamarey ada letak gmbrnya. hehe..
tak pernah dengar pasal btg tuhau ni..nampak mcm sedap ye..mesti mcm sambal belacan juga
ReplyDeleteTgk dlm blang buat rietta teringin jerr...xpernah kg rietta taw tentang tahau nie....nmpak batang dia biasa sj...xsangka boleh jd jeruk semenarik itu....
ReplyDeleteX blh nak bygkan rasa nya... Hmm.. Nmpk mcm nak cuba je...
ReplyDeleteadoi.. meleh air liur.. jeles nya.. disini (putrajaya) teda.. lamenye tak makan.. sedap..
ReplyDeleteactually ni first time sy dgr jeruk tauhu..wuhuhu..tp bila mkn gn nasi panas ikan masin emmm mcm sedap je...hehe :)
ReplyDeleteada org ckp tuhau ne batang bunga kantan....ntah betul ak tidak.hahaha..adui mengidam tuhau sudah.
ReplyDeleteMacam batang keladikan MR batang tuhan tu...
ReplyDeletefirst time tgk btg tuhau ni mamarey..
ReplyDeleteSedap giler tuhau ni. Boleh hbs 3 piring nasi.....yum2...
ReplyDelete