Friday, June 21, 2013

Petua Redakan Demam Panas



Beberapa hari ini asyik tidur berehat saja lepas uruskan anak. Buat kerja rumah pun sikit-sikit. Tidak larat siapkan semua.. Kepala rasa pening-pening dan badan rasa suam-suam kuku.Bila batuk rasa macam mahu pecah dada ni..Sakit..Bernafas pun sukar sebab hidung tersumbat..

Di sebabkan saya jenis yang tidak berapa suka menelan ubat, maka cara saya redakan rasa tidak selesa demam panas ini ialah minum sup ayam. Bubuh banyak-banyak halia, bawang putih dan lada hitam dalam sup. Bila minum badan berpeluh-peluh. Terasa sedikit lega dan badan rasa ringan lepas berpeluh.

Ada pula member bagi petua dengan saya kalau demam panas buat sambal pedas. Makan dengan nasi panas. Sama cerita dengan minum sup ayam tadi. Badan akan berpeluh dan kita akan rasa lega sikit. Member saya kata bukan saja akan berpeluh, rasa sambal pedas tu akan memaksa kita minum banyak air dan kurangkan suhu panas badan.

Ibu mertua saya pula bagi petua kalau demam panas minum air kembang semangkuk. Ini saya pernah cuba bagi dengan anak saya yang demam panas masa balik rumah ibu mertua dulu. Alhamdulillah demam panas anak saya turun setelah beberapa kali diberi minum..


p/s: Maaf kawan-kawan semua..Saya belum membalas jejak korang..Terima kasih korang semua selalu datang jenguk blog saya..Pounsikou Tambalut..:)

33 comments :

  1. Get well soon Mama Rey, its good u know the resepi penawar demam ni, yer la better not bergantung pada ubat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Nas..tak berapa suka menalan ubat-ubatan Nas..

      Delete
  2. mana nak dapat kembang semangkuk tu kak..? biasa kembang sa taman tengok kt tv jer..hik3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu sy beli dekat pasar..dulu tak tau benda ni tapi ibu mertua yang bagi tengok dan suruh cuba..

      Delete
  3. makan benda2 yg panas ye kak..

    ReplyDelete
  4. semoga mama cepat baik....
    ilmu baru ni, nanti boleh la saya cuba :)

    ReplyDelete
  5. Makan sup panas tu oklah juga kan tapi kalau makan sambal pedas tu pijar mulut dibuatnya hihi... dan kakak rasa petua mak mertua tu ada sedikit sama dgn kakak minum air kembang semangkuk sebab betul dia sejukkan badan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu kak..pedas mulut dibuatnya..

      Delete
  6. Replies
    1. sama2 Firdawati..:)..saja nak kongsi hehe

      Delete
  7. Moga cepat sembuh Mama Rey...
    cuaca panas skrg ni..penyakit senang hinggap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq aTie..ya bah..tmbh2 lg jerebu skrg ni kan

      Delete
  8. semoga akak cepat2 sembuh,..kesian akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Intan..dah okey dah skrg ni cm ada lah batuk2 sikit

      Delete
  9. kalau tak kebah juga..sapu air asam jawa pekat pada kepala..semoga cepat sembuh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat ubun2 ke PeRdu..
      tq ya PeRdu..:)

      Delete
  10. Oooo macam tu ke mama..tak pernah dengar ni..tapi rasanya memang baguskan..sup panas yang kaw punya herbs untuk orang yang demam..semoga cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
  11. Salam, macm mane skrg? Dah OK ke?

    ReplyDelete
  12. Air kembang semangkuk pon boleh redakan sakit tekak.

    ReplyDelete
  13. bagusnya petua2 ni..nanti nak cuba la

    ReplyDelete
  14. Mama rey sihat dah ke ni? bagus juga tips ni... saya sebelum ni banyak gunakan air asan jawa..lain kali boleh cuba cara mamarey pula,,sup ayam ye, nampak sesuai

    ReplyDelete
  15. Siannya.... Nape tak suka makan ubat MR.... Nanti lambat baik sapa susah....hubby jugak yg susah, tak de sapa nk masakkan dia....

    ReplyDelete
  16. salam mamarey..ape kbr..harap mamarey dah baik dr demam..
    m3h xde petua nk bg..biasa kalo demam..m3h mkn ubt je..

    ReplyDelete
  17. Get well soon ya...makan ubat bagi cepat sembuh k..and get a good rest..

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...