Wednesday, November 28, 2012

Kerana Hutang Gadai Ibu sendiri

Kerana terdesak seorang anak sanggup mengadaikan ibu sendiri gara-gara berhutang dengan along. Terbaca dalam akhbar  Metro sebentar tadi seorang ibu berusia 63 tahun menjadi mangsa kerana anaknya belum membayar wang Rm10,000 yang dipinjam dari along.

Mengapa masih ada yang mahu berhutang dengan ceti haram sedangkan tahu akibatnya.  Ahli keluarga menjadi mangsanya.  Sebelum ini sudah banyak kejadian berkaitan dengan along hingga menyebabkan cedera parah akibat dibelasah malah ada juga yang mati. 


Syukur si ibu tidak apa-apa setelah 4 jam menjadi tahanan.  Jangan sesekali meminjam dengan ceti haram kelak keluarga menjadi mangsa.  Elakkanlah diri daripada terjebak ke dalam perangkap along.  


Jangan mudah tertarik  dengan iklan yang menjanjikan kelulusan pinjaman yang cepat dan tanpa penjamin. Fikir dulu sebelum meminjam.  

P/S: Kalau jumpa iklan along tanggalkan :)

25 comments :

  1. alahai tergamak ye anak dia buat macam tu??

    itulah..saya pun x faham knp nak pinjam dengan along lg bile dah tau along nie macam mane hurmmmm

    syukurlah si ibu selamat..

    ReplyDelete
  2. kami kt office td kecoh baca berita ni...isk apalah anak dia ni kan...
    sakit hati sy baca tau...

    ReplyDelete
  3. dia yg hutang mak dia jga mgsa..haihh

    ReplyDelete
  4. MasyaAllah kesiannya si ibu, anak berhutang ibu jadi mangsa.
    Salam kenal mama..

    ReplyDelete
  5. Kenapa laa tergamak buat mcm tu..
    hilang harta benda kita bole carik lain..
    hilang kekasih hati pasti ade penganti tapi hilang ibu bapa adik beradik..xkn bole dibeli dan di ganti.. ;c

    ReplyDelete
  6. zaman skang ni macam2. huhu. sampai nak gadai ibu sendiri. huhu.

    ReplyDelete
  7. sampainya hati si anak hu huuu
    tak dpt bayangkan perasaan si ibu mesti dlm ketakutan ...

    ReplyDelete
  8. Dah terdesak sgt lah tu sampai pinjam duit dgn along. Kesian kat ibu yg jadi mangsa.

    ReplyDelete
  9. sampai mcm tu skali kan. ibu dah tua kot

    ReplyDelete
  10. Hola Mamarey!

    Pernah seseorang beritahu saya dia meminjam along kerana sukar mendapat pinjaman bank! Ntahlah ye... ada juga Ah Long yg baik... Yang jahat mmg ramai...huhuhu

    ReplyDelete
  11. kenapalah semua ini berlaku kan. terkilan leeza...

    ReplyDelete
  12. Sampai hati anak tu buat emaknya macam tu bah?
    Geramnya...
    Patutnya dia jaga mak dia bukan menyusahkan mak dia...

    ReplyDelete
  13. semoga anak itu sempat minta ampun kat ibu dia..
    kalau tak ???
    selamatlah dia menjadi anak derhaka ..

    ReplyDelete
  14. Salam kunjung mamarey..sorry baru merangkak2 follow kawan2 yg follow saya...sorry yer..:)

    ReplyDelete
  15. ni anak bertuah ke..anak derhaka..

    ReplyDelete
  16. sampai hati anak dia buat mcm n..ish ish..

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...