Wednesday, April 30, 2014

Semakin Ringan Tulang

Alhamdulillah...Kaka semakin dewasa semakin ringan tulang membantu tanpa disuruh. Bangun pagi-pagi bantu cuci kain yang telah sedia saya rendamkan dalam baldi. Mesin basuh rosak jadi terpaksa mencuci menggunakan tangan. Nasib baik lah spin masih berfungsi. Sewaktu saya berada di wad menjaga si Hero bongsu yang diserang sawan demam panas, Puteri Sulung saya juga lah yang bantu abahnya uruskan pakaian. Cuci, sidai dan angkat. Petang tadi pun cuci kain sebaldi.

Selalunya waktu cuti sekolah dan hujung minggu lah Kaka rajin membantu. Cuma Kaka ni liat sikit bangun pagi. Bila sudah segar dari bangun tidur barulah mula kemas-mengemas..sapu-sapu..gosok baju sekolah adik-adik kecuali baju si abang sulung. Hero sulung gosok sendiri.

Di dapur pun Kaka banyak membantu. Cuci pinggan, kemas-kemas dapur. Bab masak..Kaka kurang sikit. Masak nasi..Ya..Setiap pagi akan masak nasi. Kadang-kadang Kaka akan goreng baki nasi semalam. Kalau mood bagus dan rajin, Kaka masak sup. Pernah sekali masak sup..Kaka campur carrot merah dalam sup tanpa kupas kulitnya. Potong besar-besar pula tu hehe...Saya kenal sangat sup yang Kaka masak. Bawang putih..merah dan halia Kaka goreng terlebih dahulu.

Kadang tu minyak terlebih..garam terlebih..hehe..Tapi, ambil hati si anak jamah juga masakannya. Bagi pujian sikit lepas tu tegur mana yang nda ngam...^-^

Mudah-mudahan lah sikap Puteri Sulung saya ini berterusan dan menjadi contoh baik kepada adik-adiknya walaupun orangnya sedikt garang...


23 comments :

  1. Alhamdulillah, bila anak dah semakin ringan tulang ni kak kan??? Senang sikit dan at least ada someone yang membantu membuat kerja2 rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Farah..ringan sikit jg..dah ada yg bantu2 d rumah

      Delete
    2. betul tu Farah..ringan sikit jg..dah ada yg bantu2 d rumah

      Delete
  2. baguslaa.. moga akan berterusan kaka bersifat ringan tulang..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah yg dharapkn..In Sha Allah

      Delete
  3. alhamdulillah..dah besar kan...makanya haruslah ringan tulang...Dania pun i dah start ajar dia kemas2 rumah..basuh pinggan...dah boleh harap dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah AS..dari kecil ajar ank bantu d rmh..bla besar dah jd kebiasaan nti..

      Delete
  4. alhamdulillah..sejuk perut ibu mengandung..boleh diharap dah tu mama rey

    ReplyDelete
  5. huhuhu....anak lelaki sulung saya pulak aduiiii laaaaa. susah nak komen

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah tu eelobor..kn ank lelaki..tp mkin bab lain dia boleh diharapkn tu eelobor..

      Delete
  6. Alhamdulillah mama.. dr kecil dh rajin bantu. semoga sifat rajinnya dan suka membantu akn kekal dlm diri kaka

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah ... seronok mama rey kan . blh la berehat sekali sekala .

    ReplyDelete
    Replies
    1. time hjg mggu n cuti2 QV..Kaka sll bantu..

      Delete
  8. Good sign mama..Nway Salam 1 Rejab & Selamat bercuti ya...

    ReplyDelete
  9. baguss., ringan skit beban yer.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ringan la sikit tugas zuhdi..dorg adik beradik ramaI..

      Delete
  10. Permulaan yang baik utk kaka. Semoga jadi puteri sulung yang baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah sal ya...tu la yg d doakn..tq sal ya..^-^

      Delete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...