YwkvRmuKGCTYn_F5guLVG8pAhRA

Saturday, June 15, 2013

Jeruk Tuhau

Kongsi dengan korang hari ini tentang satu lagi jeruk yang selalu ibu buat iaitu Jeruk Tuhau. Jeruk ini makanan tradisional kaum Kadazan-Dusun dan memang pemes di Sabah. 

Baru hidu bau jeruk ni, air liur sudah kuar. Rasanya pedas masam. Bila makan Jeruk Tuhau ini boleh terkenyit mata dibuatnya kerana rasa masamnya itu..hehe... Sedap bila dimakan bersama nasi panas dengan ikan bakar..ikan goreng atau ikan masin..fuhh memang sedap. Kalau bubuh dalam sup ikan pun sedap juga. Bau hanyir ikan boleh hilang..

Ini cara ibu membuat Jeruk Tuhau. Caranya mudah sahaja.


Bahan-bahannya:
  1. Batang Tuhau
  2. Cili kering
  3. garam
  4. cuka
Cara membuatnya:
  1. Batang Tuhau potong kecil-kecil.
  2. Cili kering dibuang bijinya. 
  3. Blender batang tuhau dan cili kering hingga halus.
  4. Campurkan dengan cuka dan garam secukup rasa.
  5. Siap. Boleh hidangkan.
Jeruk Tuahu..merah menyelerakan..

Botol sebelah kanan kaler merah tu ialah Jeruk Tuhau.  Ibu masukkan dalam botol kedap udara selepas membuatnya. Abaikan si Jeruk Buah Bambangan kaler kuning di sebelahnya itu..

Batang Tuhau..
Sumber:Google

Ini rupa bentuk batang tuhau yang digunakan untuk membuat Jeruk Tuhau. Kamurang bule jumpa tumbuhan ini dijual mana-mana tamu di Sabah.

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...