"Kalau mau lada (cili) segar lama..kasi taruh dalam peti sujuk (sejuk)...dalam freezer sana..tahan lama punya..macam baru putik(petik)"
Petua cili segar lama yang diberi oleh seorang akak cina. Tinggal berjiran dengan saya. Akak ni selalu beri saya cili yang ditanam di belakang rumahnya. Kalau di Sabah panggil cili ini lada.
Lada @ Cili Merah |
yeke..okey..nnti mun cuba petua ni..
ReplyDeleteYalah mama..kita pun selalu simpan dalam freezer..fresh aje chilly tu even dah seminggu..
ReplyDeleteselamat malam mamarey
ReplyDeleteooooooo agaknya...
ReplyDeletebaru tau petua ni...
thx for sharing....
baru putik yerk... boleh yerk takker dia beku semacam...
ReplyDeleteboleh cuba amalkan petua mamrey ni.. selalu kering kecut sebelum habis makan.. nak beli sedikit sangat mana boleh
ReplyDeletePetua Mama yg paling mudah...ya, sudah tentulah, simpanlah apa saja dlm freez, pasti segar sntiasa :)
ReplyDeleteoo... kirenye simpan dekat tempat beku la? tak beku ke cili tu?
ReplyDeleteselama ni kak guna petua tanggalkan batang hijau dia. tang masuk freezer tak tau. nanti kak buat comparison ya..heee
ReplyDeleteklu simpan dlm plastik , cepat jer busuknya wpun simpan dlm freezer ...
ReplyDeletekat kelantan pun panggil lada. ;)
ReplyDeleteAssalamualaikum MamaRey
ReplyDeleteSelamat menyambut Hari Kemerdekaan ke 56
kat Perak pun panggil lada juga
ohhh...patutlahh sy punya cili cepat berkedut...haiyaaa
ReplyDeleteNti nak try la
ReplyDeleteohhh.. petua yg bagus ni :)
ReplyDeletePetua yg bagus ni...tq share tau.penuh la freezer pas ni
ReplyDeletepetue bergune nih. tengkiu tengkiu :)
ReplyDeletethanks for the share...bleh lah rietta cuba...
ReplyDeleteMR tempat sejuk beku tu ke? Boleh gak cuba nanti
ReplyDeletetq sudi share petua ni mamarey..
ReplyDelete:)
kak. kalau ke sabah boleh intan jumpa akak kan..hehe.
ReplyDeletewah peta bagus ni..intan nak buat lah..da la selalu beli cili