YwkvRmuKGCTYn_F5guLVG8pAhRA

Wednesday, April 24, 2013

Ada Berani...??

owhh..Tidak..sia nda berani..Korang..??

Gambar: ♥If you love someone because you think
he
or she is really gorgeous ... then its not
love ..
its "Infatuation" !!
If you love someone because you think
you
shoudn't leave him/ her because other
think
that you shouldn't ... then its not love its
"Compromise" !!
If you love someone because you think
that
you cannot live without his/her touch then
its
not love its "Lust" !!
if you love someone because you have
been
kissed by him/her ... then it's not love it's
"inferiority complex" !!
if you love someone because you cannot
leave
him/her thinking that it would hurt his/her
feelings ... then it's not love its "charity" !!
If you love someone because you share
everything with him/her ... then it's not
love..
it's "Friendship" !!
But if you feel the pain of the other person
more then him/her even when he/she is
stable and you cry for him/her ... that's
"LOVE" !!
If you get attracted to other people but
stay
with him/her without any regrets ... that's
"LOVE" !!
if you let him/her go knowing that he has
to
go but doesnt't want to ... That's (♥) LOVE
sumber FB

Gayat lah tengok dia tengah duduk hujung-hujung tu.. 


Tuesday, April 23, 2013

Jeruk Buah Bambangan

Pernah dengar Jeruk Buah Bambangan..?

Jeruk Buah Bambangan merupakan antara makanan kesukaan orang sabah.
Makanan tradisi kaum Kadazan-Dusun yang terkenal di Sabah. Pembangkit selera ketika makan. 

Bagi saya yang meminati makanan ini, rasanya memang sedap. Bila tercium baunya, air liur terus meleleh keluar. Rasanya masam-masam. Boleh terkenyit mata bila memakannya. Kalau dimakan dengan nasi panas campur ikan masin..fuhh..memang tidak terkata..sedap bah rasanya..hehe..

Kesukaan hati..Jeruk Buah bambangan..
(buatan Ibu)

Ini rupa bentuk Jeruk Buah Bambangan. Nampak warnanya yang kuning menyelerakan itu..Terliur la pula hehe..Jeruk ini Ibu yang buat. Dibawa khas dari kampung untuk saya yang menggemari makanan ini..:)

Cara-cara membuatnya:

Isi buah Bambangan dihiris-hiris. Kemudian dicampurkan dengan bijinya yang telah diparut. Selepas itu campurkan dengan garam dan cili jika suka. Masukkan dalam bekas botol dan ditutup ketat. Dibiarkan selama semingg baru boleh makan. Lagi lama simpan, lagi umpphh..kaw..kaw..rasanya..

Air dalam mangkuk yang korang nampak itu merupakan jus yang keluar dari buah tersebut semasa dijeruk. Warna putih-putih tu ialah biji buah Bambangan yang diparut. 

Pilih mana satu..atas atau bawah..

Tapi buat Jeruk Buah Bambangan ini pun kena tahu caranya. Nanti jadi macam pic dia atas itu. Kalau pandai buat, jeruk ini memang tahan lama. Warna dan rasanya tidak akan berubah. Ini ibu saya yang kata. Sebab ibu pandai buat jeruk ini. Saya cuma pandai makan saja. Belum pernah lagi membuatnya..huhu..

Salah satu petua yang ibu beri ialah jangan cuci buah selepas dikupas. Ia akan menggelap seperti Jeruk Buah Bambangan di atas itu. Yang di bawah, buahnya tidak dicuci selepas dikupas kulitnya. Nampak bezanya kan...

Kalau korang datang Sabah dan teringin mencubanya..Kamurang cari jak di tamu-tamu Sabah..:)


Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...