Thursday, September 4, 2014

Mandi Manda Di Poring Hot Spring Ranau

Hai Korang semua...apa khabar semua?... Moga sentiasa sihat..happy2 selalu. .^^Lama tak update blog. Lama tak bercerita di blog ini. Lama juga tak berkunjung ke blog korang semua.. Hari ini saya nak kongsikan cerita tentang kami sekeluarga berkunjung ke Poring Hot Spring, Ranau isnin yang lalu. Perjalanan dari Kota Kinabalu mengambil masa kira-kira 3 jam untuk sampai ke sini.

Laluan masuk ke Kolam Air Panas

Selepas bagi tunjuk tiket di kaunter pintu masuk, harus melalui jambatan ini. Laluan masuk menuju ke kolam air panas. Saya lebih suka lalu di jambatan gantung lama itu. Lebih seronok. Terbuai-buai bila lalu disitu. Tapi dah tak digunakan lagi sekarang ini. Nampak tak air yang jernih bersih itu... Rasa hendak turun saja mandi disitu hehe..

Hot Spring Area

Kawasan Mata Air Panas. Putri bongsu jadi modelnya. Semakin suka berposing. Pantang gambarnya diambil..

Hari Isnin, tutup..

Tempat yang menarik hati anak-anak. Swimming pool.. Tapi sayang tidak dapat masuk sebab area ini ditutup pada setiap hari isnin. Di dalam sana ada disediakan gelongsor yang buat anak-anak ingin sangat masuk. Hari lain kita ke sini lagi ya anak-anak...Hari ini bukan rezeki kita..^^

Rock Pool

Rock Pool.. Tempat ini paling saya suka dulu. Mandi-manda bersama-sama dengan geng satu rombongan sewaktu zaman sekolah dulu.. Airnya sejuk sangat.

Sejuknyaaa...

Anak-anak seronok mandi dalam kolam ini tapi tidak tahan denga kesejukan airnya itu. Sekejap masuk dalam kolam..sekejap keluar balik dan duduk tepi kolam itu.. Nur Maryam pula masa ini cuma tengok saja abang-abang dan kakak nya. Saya tak bagi join sebab dah kesejukan sangat berendam tadi  

Kesian tengok dia yang masih lagi teringin bermain air. Saya pun bawalah si putri bongsu pergi mencari tempat yang ada sediakan air panas. Tapi semua tempat penuh. Yang ada kosong pun cuma tempat untuk berendam kaki sahaja. waktu cuti-cuti memang tempat ini selalu penuh dengan pengunjung.

Dan akhirnya..Dapat juga satu tempat..Jakuzi air panas..^^.. Nasib baik anak-anak muda itu berpindah ke Rock Poll hehe.. Sebelum masuk berendam di dalam, adalah lebih baik airnya ditukar terlebih dahulu. Nampak tak paip kepala merah hujung dekat parit tu..Buka saja paipnya dan air akan keluar. Sudah habis air dibuang, barulah pasang  air untuk mandi-manda. Ada dua pili. Satu air sejuk, satu lagi air panas. Suhu air boleh dikawal sendiri oleh pengunjung..

Mandi air suam...Bessttt...^^

Putri bongsu sambung berenang...^^ Gembira sangat dia. Abang-abang pula buat aksi macam-macam. Aksi siapa tahan nafas dalam air...aksi melentang..aksi melekatkan perut di tepi jakuzi pun ada. Hero bongsu tu..alahai..terpaksa buih-buihkan picnya. Mandi dengan seluar jeans. Pakaian tertinggal di kereta. Dia rasa kurang selesa dengan jeans tu lalu tanggalkanya. Kaka dan Hero sulung pula sekejap saja mandi di sini. Lepas tukar baju, beli Maggi cup dan makan panas-panas. Kedai tu tolong tuangkan sedia air panas.

Hijau...

Bagi yang pertama kali datang sini memang akan merasa seronok. Pemandangan sekelilingnya yang penuh dengan pokok-pokok menghijau membuatkan suasana kawasan disini redup..sejuk..nyaman..tenang... Selain aktiviti mandi-manda, korang juga boleh pergi melawat Taman Kupu-Kupu, Air Terjun Kopungit atau merasai sendiri Jambatan Gantung Kanopi. Antara kemudahan yang disediakan pula ialah seperti surau, restoran, bilik persalinan, kedai, pondok berehat dan banyak lagi.

Tiket masuk.
Sah untuk sehari(tiga hari untuk yang menginap)
di kesemua destinasi taman yang sama. 

Bayaran masuk ke Taman Air Panas Poring, Ranau, adalah seperti dalam gambar diatas. Berpatutanlah bayarannya. RM3 untuk dewasa. RM1 untuk kanak-kanak dan warga emas. PERCUMA untuk 6 tahun. Tiket ini juga boleh digunakan jika korang hendak berkunjung  ke Taman Kinabalu. Jadi tiket masuk ini kena simpan baik-baik. Jangan kasi hilang...^^


Shoping2. .^^

Hampir terlupa.. Yang ini korang boleh jumpa di luar pintu masuk Poring Hot Spring. T-shirt..short pants...cenderahati dan banyak lagi ada dijual disini. Sebelum membeli, Jangan lupa keluarkan kebolehan tawar-menawar korang. Kaka sukakan topi kelabu tu. Harganya RM25. Tawar-menawar dengan makcik tu, dapat lah harga RM20.

21 comments :

  1. Lama nda pegi sini. Last sekali tahun lalu kali tu tapi terlampau ramai orang bah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya bah Mia..sesak kn..ramai org kalo time cuti2. .mau yg hari biasa dtg sini

      Delete
  2. Salam jumaat mama...lama dah mama hilang ya..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..Sikiy bizi dgn si kecil hihi..sorry lama tak dtg menjenguk ya..

      Delete
  3. wow..banyak juga tpt menarik di sabah..comel puteri bongsu mama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Ummi Ain..mkin suka berposing dia tu Ummi..hehe..yup..ada byk lg..masih byk tmpt yg blm dkunjungi disini..

      Delete
  4. Hai kak...tahun lalu saya pergi ke poring...pertama kali...memang best...tiket masuk masih saya simpan...hehe...sebab plan hujung tahun ni mau pergi poring lagi...kak ada cuba jambatan gantung kanopi?...bgegar berabis saya kak...gayat...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi van..dtg time hr biasa van time cuti2 ramai org..masa pegi hr tu x naik..tp sblm ni mmg pernah naik..mmg gayat..wah lutut jd kembut terus hehehe. .

      Delete
  5. Ramai juga org di sini,belum pernah sampai lagi ke Ranau ni tapi ada cita2 nak melawat ke bekas lombong Mamut satu hari nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk tmpt menarik area Ranau TL..antaranya di Poring..tmpt mandi manda yg best.. air semulajadi mmg menyegarkn..

      Delete
  6. Kepanasan dan sejuk yg original itu yg menarik MR.
    Kawasan yg hijau lagilah nampak nyaman sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak zakie.sejuk suasana disitu..^^

      Delete
  7. murahnya bayaran masuk...tgk tpt puas hati sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiket bayaran masuk tu bole guna utk masuk d Taman Kinabalu Mimi..
      hah! Mimi kna dtg sinilah..rasa sdri suasananya..^^

      Delete
  8. bestnye... rasa nak pegi je. in shaa Allah.. ada rezeki nanti :)
    ira suka tempat2 mcm ni.. selain dpt mandi manda, melihat keindahan alam.. seronok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah Ira..sy pn suka jg Ira..
      nak bawa anak-anak ke sini lg..ajak dorg p Taman Kupu-Kupu n naik Jambatan Kanopi..mesti gegar lutut hehe

      Delete
  9. Bunda pun dah lama tak pergi mandi manda camni...dulu anak kecik2 selalu pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ank2 yg palin suka sgt Bunda..tak puas mandi masa tu..dtg dah ptg kesini..

      Delete
  10. bestnya kalau dpt mandi di hot spring kan mama.. sygnya tempat tu tutup pula. nampaknya mama kena bawa anak2 ke sana lg la. hehe :)

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...