Ikan Terubuk Masin Sarawak.. Goreng kering..sisik pun jadi rangup...sedap..^-^ |
Ikan Terubuk Masin dari Sarawak ini pemberian dari rakan sekerja suami saya minggu lalu. Baru tengahari tadi goreng ikan ni. Bagi yang pernah makan ikan ini mesti tahu ikan terubuk ni banyak tulang. Halus-halus pula tu. Perlu berhati-hati masa makan. Takut pula tulang menyangkut di tekak. Tapi walaupun banyak tulang, ikan ini memang sedap. Sedap dimakan bila digoreng kering. Rangup..lemak-lemak.. Bubuh sikit lada..perahkan limau dan makan bersama dengan nasi panas...Fuhh!!..sungguh menyelerakan. Tapi tadi makan begitu saja. Stock lada dan limau habis dalam peti sejuk. Walaupun pelengkapnya tiada, tapi tetap juga makan dengan berselera sekali..^-^
Saya ada terbaca tentang Ikan Terubuk ini di SINI. Ikan terubuk ini ada dua jenis. Jenis terubuk sungai dan juga jenis terubuk laut. Ikan terubuk sungai(asli) mempunyai mulut yang lebih besar dan panjang. Manakala ikan terubuk laut pula mempunyai mulut yang lebih kecil, bersaiz pendek, bahagian kepala lebih kecil dan badan lebih gemuk.
Baru sekarang tahu ikan terubuk ini ada dua jenis rupanya. Sebelum ini cuma tahu makan saja ikan ini.