Menu tengahari tadi, Sambal Tempe. Selalunya saya cuma goreng kering dan makan begitu saja. Kali ini pula masak cara lain sikit. Teringin mahu makan yang pedas sedikit hari ini. Kongsi dengan korang..Semoga korang terliur walaupun nampak tidak sedap..hehehe...
Sambal Tempe
Bahan-bahan:
- 2 bgks tempe
- cili 5 biji (dipotong kecil)
- 5 sd bsr sos cili
- 1 sd bsr sos tiram
- 1 sd kecil asam jawa
- 4 sd bsr susu cair
- 3 bj bawang merah (dihiris nipis)
- 2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
- gula, garam ikut rasa hati korang
Cara-Cara Memasaknya mudah saja:
- Tempe dihiris nipis-nipis macam pic diatas.
- Goreng tempe dalam minyak yang panas kemudian angakat dan toskan.
- Goreng bawang merah dan bawang putih dalam kuali hingga naik bau.
- Masukkan sos cili, sos tiram, asam jawa dan susu cair. Gaul hingga pekat.
- Masukkan tempe goreng dan cili yang telah dipotong-potong kecil-kecil.
- Jangan lupa masuk gula dan garam. Ikut rasa hati korang. Gaul sebati dan siap.
Suka makan tempe ini sebab rasa rangupnya bila digoreng dan juga berkhasiat. Antara khasiatnya ialah boleh menurunkan kadar kolesterol, mencegah osteoporosis, mampu menurunkan tekanan darah dan banyak lagi. Baca di sini tadi.