YwkvRmuKGCTYn_F5guLVG8pAhRA

Tuesday, July 2, 2013

Tikar Upin Ipin

Beli Tikar Upin Ipin ini dengan seorang kawan dari Tawau..Suka dengan tikar ini sebab selain design dan warna yang cantik, permukaannya mudah dibersihkan. Kalau air  atau makanan tumpah di atasnya senang dibersihkan. Sesuai lah untuk saya yang punya anak kecil..

Mula-mula pakai Tikar Upin Ipin ini, anak-anak kecil saya terus suka dan tidak berhenti berjalan...melompat atas tikar tu..Tapi sekarang tengok lah pic bawah ni, habis dikerjakan oleh anak kecil saya...

tikar
Tikar Upin Ipin dikupas..dikopek..

Bahagian yang dikerjakan ialah si Upin dan si Ipin..Nampak tu, Ipin tinggal nampak kepala dia jak. Badan dan mukanya...Kelihatan kabur-kabur..

Sedang gigih bekerja..

Ini dia tukang kupas tikar..Mula-mula ingatkan si kecil ni sedang buat apa. Duduk diam-diam atas tikar tu. Rupa-rupanya sedang syiok-syiok mengupas..mengopek Tikar Upin Ipin tu..

hmmm...camna mau kupas Kak Ros ni..

Sedang perah otak agaknya hehe..

Thursday, June 27, 2013

Serunding Tuhau

Lagi satu makanan tradisional berasakan Tuhau. Tuhau lagi entry MaMaRey ni hihi..

Di sebabkan oleh permintaan oleh mama ini..(sorry Nas..lambat reply dan pic tiada) maka saya pun minta lah resepi berasaskan Tuhau ini dari ibu saya. Bahan-bahan dan cara memasaknya mudah sahaja. Semuanya digoreng kemudian di satukan bersama selepas menggorengnya...

Bahan-bahan:
  1. Batang Tuhau
  2. bawang merah
  3. bawang putih
  4. halia
  5. cili putih segar
  6. kacang tanah
  7. bilis
  8. limau
Cara-cara Memasak:(Goreng asing-asing)
  • Batang Tuhau dihiris halus kemudian di jemur hingga kelihatan kering.
  • Panaskan minyak kemudian goreng Tuhau tadi hingga kering. Ketepikan.
  • Goreng kacang tanah. Ketepikan
  • Goreng bilis. Ketepikan
  • Hiris bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian tumis bersama cili putih segar..
  • Selepas itu satukan semua bahan-bahan yang digoreng tadi.Bubuh lah garam dan gula ikut rasa suka hati. Kacau-kacau..siap..
  • Perahkan limau diatas dan boleh makan... 

*Jumpa resepi Ini di laman web MasterChef Malaysia. Salah satu bahan sosnya ialah Tuhau. Nas bolehlah cuba..:)

p/s: Terima kasih kawan-kawan semua yang bertanyakan khabar saya dan doakan kesihatan saya juga bagi saya tips untuk sembuh cepat..Terima kasih banyak-banyak ya.:)

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...