Dapat resepi ini dari sahabat adik ipar saya. Kali pertama membuatnya bersama adik ipar di rumahnya. Baik betul sahabat adik ipar tu. Penuh kesabaran mengajar mama-mama yang baru belajar melalui Whatsapp. Dan hasilnya menjadi lah juga..^_^
Lepas itu sekali lagi saya mencubanya bersama dengan anak-anak di rumah. Dan bahan-bahannya macam di bawah ni...
- 300 gm Tepung
- 60 gm gula aising
- 1 biji kuning telur (putih untuk sapu)
- Bread Crumbs
- 20 gm shortening
- 1 sudu kecil baking powder
- 16-17 sosej
- 1sudu besar Yis
- 175 ml air
1. Larutkan Yis dalam air 175 ml. Biarkan.
2. Tepung, gula aising dan baking powder di ayak dan gaul rata dalam mangkuk besar.
3. Buat lubang di tengah-tengah dan masukkan shortening dan juga kuning telur. Gaul sampai rata.
kasi gaul dia.. |
4. Kemudian masukkan yis yang telah dilarutkan dalam air. Part ini anak-anak berebut mangkuk yang berisi yis tu. Semuanya teringin mencuba nak tuang yis dalam mangkuk besar itu.
si abang diperhatikan oleh d ua orang adiknya... |
5. Uli dengan tangan hingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Letakkan sedikit shortening dalam setengah sudu besar macam tu, dan sedikit tepung jika doh masih melekat di tangan. Kemudian uli lagi sampai lembut dan elastik. Biarkan beberapa minit hingga doh menjadi kembang.
Bahagian sini lah lama sikit menguli masa pertama kali buat. Nasib baik sahabat adik ipar tu penuh kesabaran mendidik kami hehe..
haishh..jari sapa lah tekan-tekan doh tu.. |
6. Selepas itu bulatkan doh menjadi bentuk yang kecil dalam saiz yang sama. Tapi hasil kerja kami anak beranak macam bawah ni saiznya tidak sama. Ada kecil ada besar.
sampai tenganga dia.. |
7. Kemudian gelek doh memanjang dan lilitkan pada sosej. Selepas itu sapu putih telur dan taburkan lah dengan bread crumbs atau serbuk roti atau habuk roti atau apa je lah panggilannya. Yang penting bentuknya macam bawah ni.
Yang ni pula permintaan dari +Atie Yusof yang mau tengok hasil bun di entry saya di Sini..Yang atas tu boleh-boleh lah..Sikit keras lah.. tapi yang bawah tu betul-betul ndak bole owh aTie..Pahit!! hehehe...
1.sosej belah dua. Kalau malas belah, tak perlu belah pun ok juga.. 2.Tabur dengan bread crumbs. Kalau malas tabur, tak perlu tabur pun ok juga.. |
8. Biarkan mengembang beberapa minit sekali lagi. Kemudian goreng sampai kekuningan dengan api yang sederhana. Jangan guna api kuat nanti dalamnya tidak masak.. Dan rajin-rajin lah balik-balikannya. Nanti jadi macam bawah ni warnnya tidak sekata..
Anak-anak...!! Jom mamam Bun Sosej Goreng ni..^__^ |
Yang ni pula permintaan dari +Atie Yusof yang mau tengok hasil bun di entry saya di Sini..Yang atas tu boleh-boleh lah..Sikit keras lah.. tapi yang bawah tu betul-betul ndak bole owh aTie..Pahit!! hehehe...
Bun Sosej Keras dan Terbakor!! |
Buah cempedak di luar pagar,,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya mama baru belajar..
Bun tak jadi jangan gelakkan..
hehehehe....
Hah!! siapa mau beli pantun ni? Beli jangan tak beli...hehehe...
wahhh..sedapppnya bun... simple dan senang mo buat kan mama rey.. mo buat jugak lah nti...:)
ReplyDeleteBah try lah aTie.senang jak sbnrnya tp mau menguli tu ambil masa..blm tere sgt bah hehe
DeleteDapat bantuan anak-anak mengelilingi masa menguli memang seronok. Masing-masing tak sabar nak menanti doh kembang. Jari comel mestinya yg menekan nak tahu dah gebus belum:)
ReplyDeleteBtl tu kakzakie..tp lantai meja bertaburan tepung..hehe
DeleteHanya tahu makan jer la macam ni... Macam susah jer, kalau saya buat mesti keras bun tu...
ReplyDeleteHehehe..belum try belum tau BM..
Deletewahhh best nih...
ReplyDeleteakak beli pantunnya ye...
buah cempedak atas pagar
ambil galah toloong jolokkan
bun sosej keras terbakarrrr...
apa ada halll...bak sini akak nak makan...hahahah ok tak pantun akak
Hahaha...ok la tu kak...:D
DeleteBestnya. Tak yah beli dah. Buat sendiri lagi bagus.
ReplyDeleteNi time rajin Fiza..time M dtg beli kat luar ja..hehe
DeleteSalam Mama..maaf lambat jenguk Mama kat sini...
ReplyDeleteselalu miss entry Mama...
sy try beli pantun mama eh..hihi..
tanam keladi tepian kelapa
gugur buahnya tepian ampaian
bun tak jadi tak mengapa
yg penting dapat dimakan
amacam?? hahahaa
Haha..betul..betul..terer berpantun ckk rupanya
Deletesedapnya.. pandai akak buat bun.. gebu je..
ReplyDeleteBaru bljr buat Chic Na..blm pandai sgt..^-^
DeleteNampak menarik ni.. nak juga try ikut resepi ni..
ReplyDeleteTry la Aisy ;)
DeleteNanti nak try jugak..shortening n tepung ngah byk baik buat kan..
ReplyDeleteHah!.. buat jgn tak buat Mimi..hehe
Delete