Jatuh kaca pecah berkecai
Hati-Hati jari terluka
Alahai blogku lama tak berusai
Wajah masih sperti yang lama
Pergi ke kedai meniti titi
Meniti titi berhati-hati
Menulis berblog hati kurindu
Menekan huruf jariku kaku
Duduk termenung dimalam sepi
Bertemankan cahaya sang bulan terang
Sangatlah lama diri menyepi
Namun tetap rindukan korang
Wednesday, February 10, 2016
Monday, February 9, 2015
Rebung Masak Lemak Cili Padi
Rebus dan toskan |
Beli rebung ini dipasar. Sudah pun siap dipotong kecil-kecil. Satu plastik RM2. Rebungnya banyak dalam satu plastik. Yang ini setengah plastik yang telah saya rebus dua kali. Suami tak berapa suka rasa pahit sebab tu saya rebus dua kali.
Rebung masak lemak cili padi
|
Rebung Masak Lemak Cili Padi, permintaan dari suami. Tambah nasi sampai dua kali.^^.. Anak-anak pula sukakan kuahnya. Rebung dorang tak nak.
Bahan-bahan yang saya gunakan simple saja. Ikut apa yang ada dalam rumah hehe;
- Rebung yang telah direbus.
- Bawang merah 5 ulas dan bawang putih 2 ulas ditumbuk.
- Cili 12 biji. Juga saya tumbuk.
- Udang kering segenggam tangan
- Bawang besar satu biji dihiris.
- Serbuk kunyit satu sudu.
- Santan
- Asam keping
Ini pula cara saya masak:
Masukkan segelas air dan bahan-bahan yang ditumbuk, udang kering, bawang besar, asam keping, kunyit dan rebung. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan santan. Saya guna sekotak kecil. Ermm rasanya lebih sekotak. Didihkan sekejap sambil dikacau-kacau. Jangan lupa tambahkan garam dan gula kalau hendak.
Subscribe to:
Posts
(
Atom
)