Ini merupakan salah satu resepi tradisional kegemaran saya. 'Linopot' dalam sebutan bahasa Dusun yang bermaksud dibungkus. Nasi ditanak bersama dengan ubi keladI/keledek/kayu/manis. Selepas dimasak ia akan digaul hingga nasi dan ubi menjadi sebati. Satu alat khas berbentuk leper panjang yang dipanggil 'Gigiyu' digunakan untuk menggaul. Selepas itu ia akan dibungkus (Linopot) menggunakan daun.
Sewaktu di kampung minggu lalu, Ibu tunjukkan cara-cara bagaimana hendak membuat Nasi Linopot ini. Ini sebenarnya atas permintaan anak-anaknya yang teringin sangat mahu makan Nasi Linipot. Ibu dengan gembira tunjukkan cara-caranya. Siap suruh saya rakamkan lagi hehe..
Ubi keladi.. potong tangkai..kupas dan hiris |
Ibu gunakan ubi keladi untuk dicampurkan dalam Nasi Linopot ini. Ubi ini ibu tanam sendiri di kebun kecilnya. Ubi keladi sudah sedia dibersihkan. Tinggal dipotong dari tangkainya. Tangkainya pula ibu simpan untuk ditanam balik. Lepas itu kulit ubi keladi dikupas kemudian dihiris tebal. Kalau ikut cara ibu menghiris ubi itu, comfirm jari ni terhiris sekali. Cepat dan nampak mudah saja ibu lakukan. Saya kalau nak mengupas atau menghiris mesti gunakan dulang. Tapi ibu, tidak.
Ubi Keladi direbus.. |
Ubi keladi tadi direbus terlebih dahulu. Kata ibu untuk hilangkan lendir dan gatalnya. Rebus jangan sampai jadi lembik pula. Agak-agak bertukar warna ok lah tu. Atau pun bila nampak berbuih bolehlah diangkat, ditoskan kemudian dicuci dengan air bersih.
Selepas itu cuci beras agak-agak dalam empat lima gelas macam tu. Jika inginkan rasa ubi keladi lebih, beras kena kurangkan sikit. Kakak lebih suka makan Nasi Linopot yang ubi keladinya banyak. Begitu juga saya. Rasa sedap dan wangi bila dimakan. Setelah beras dicuci sukat airnya macam masak nasi biasa, barulah ubI dimasukkan. Letak rata dibahagian atas. Kemudian bubuh sedikit air lagi. Selepas itu masak dengan api yang sederhana. Setelah masak baru digaul menggunakan Gigiyu.
Kayu Gigiyu |
Kayu berbentuk leper panjang. Itu lah yang saya sebutkan tadi, 'Gigiyu'.. Alat ini diperbuat daripada sejenis kayu. Digunakan untuk menggaul nasi dan ubi hingga sebati dan mampat. Dulu masa kecil-kecil selalu nampak arwah nenek gunakanya bila buat Nasi Linopot. Sampai sekarang masih lagi tersimpan elok. Kayu Gigiyu ini juga mengingatkan saya tentang kisah Burung Wodik yang selalu nenek ceritakan dulu.
Nasi Linopot & Ikan Terubuk Masin Sarawak |
tak pernah mkn mama tp teringin pula nak rasa
ReplyDeletenti Nina dtg Sabah kena cuba tau..^^..
DeleteFirst time dengar nasi linopot ni.. tgk gambar pun, dah rasa sedap… pekena pulak dgn ikan terubok masin… sah2 terangkat!
ReplyDeleteNasi ni sedap kalo mkn dgn lauk2 kg Nur..mmg kompem trangkat pny hehe
Deletefirst time dgr namanya.
ReplyDeletemesti sedap ni..
lps ni mamarey boleh la cuba sendiri kan? hehe..
memang seronok kalau mkn bersama keluarga.. :)
sedap Ira..dan cepat kenyang..^^
Deletenak menry jg nti ni Ira..x tau jd ke tak hehe..
Betul tu Ira..mkn ramai2 dgn family mmg seronok
sedap Ira..dan cepat kenyang..^^
Deletenak menry jg nti ni Ira..x tau jd ke tak hehe..
Betul tu Ira..mkn ramai2 dgn family mmg seronok
Keladi yg MR tunjuk tu biasa kakak makan goreng atau rebus tapi campur beras jadi nasi memang tak terfikir pun. Kakak suka MR banyak resepi tradisi. Kena selalu buat bagi ianya tak hilang ditelan zaman... sayangnya daun yg sepatutnya utk membungkus MR tak tunjuk.
ReplyDeleteRasanya kalau dibungkus daun lagi best aromanya kan..
ubi ni buat bubur pn sedap Kak Zakie..cmpr dgn sagu..
DeleteX ada daun masa ni Kak.nti kalo jumpa daun tu sy share d blog..^^
Yup betul Kak Zakie..mmg kalo dibungkus dgn daun lg sedap dn wangi..
Menarik gak nasi ni mamarey..
ReplyDeletejrg jg mkn nasi ni Raudz..balik kg hr tu baru dpt rasa..
DeleteMR atie pun 1st time dengar nasi linopot ni..hehe..adui! macam sedap bah tu tgk... mau lah jugak mencuba nti...
ReplyDeleteSkrg ada jg djual d tamu2 tu aTie..tp jrg ada jg..ada jg member yg buat n jual d gerainya..
Deletekayu Gigiyu.., mmg rare.., tngok mcm pahat pun ader eik., huhu
ReplyDeletemcm pahat ke zuhdi hehe..ibu buat sdri ni..dah berusia 30 lebih thn..
DeleteBaca cerita cara buat nasi linopot ini bagaikan terbayang2 bunda ianya berada didepan mata...
ReplyDeleteAlangkah bagus sekiranya menjadi kenyataan...menggoda betul ikan masin tu..
hehe..mmg menggoda Bunda..
DeleteBunda try lah buat nti..^^
baru tau apa tuh nasi linopot....mcm nih ruoa die...
ReplyDeletesepaturnya kena bungkus dgn daun Mimi. lg sedap..wangi..^^
DeleteSedapnya makan dengan ikan masin. Saya belum pernah makan nasi Linopot ini. Di mana ya ada kena jual di Sabah?
ReplyDeletecuba Van cri d tamu2..Tamu Tamparuli ada ni sy nmpk kna jual..tp tu lah andu bah..kecil ja..ndak puas mkn hehe
DeleteMama saya selalu buat ni hiiii..... Sedap sampai tambah 2 lopot linopot hiiii
ReplyDeletehehe..kn Fieza..mmg tmbh 2 bgks nasi linopot..apalagi kalo tangan ibu kita yg buat..mmg terbaik..(^^)
Delete