Resepi saya google untuk tengok bahan dan cara sediakan Tauhu Masak Sos Tiram ini..Tapi saya ubah ikut cara sendiri..Ikut suka hati..:)
Bahan-bahannya:
- Tauhu Telur/Jepun
- Sos Tiram
- Bawang putih,merah & halia} hiris halus
- Fish ball
- Sayur-sayuran} ikut suka hati..
- Telur
Cara memasak, senang sahaja..
Tauhu dipotong dan digoreng sampai kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia. Masukkan fish ball yang dipotong dua. Masukkan sayur-sayuran pilihan hati. Masukkan Sos tiram. Masukkan telur. Saya ambil yang putih saja. Kacau..Lepas itu masukkan garam, gula, lada hitam/putih..Kemudian masukkan Tauhu yang digoreng tadi..Dan siaplah Tauhu Masak Sos Tiram saya..:)
(Banyaknya sebut masukkan hehe..)
Tauhu Masak Sos Tiram
Yang menjadi..:)
Tauhu atas mihun..
Yang tidak Menjadi...:(
Saya potong nipis sangat. Bila digoreng, hancur macam pic di atas. Bubuh atas Mihun jak lah..Janji boleh makan. Walaupun hancur tapi sedap juga bah..hehe..
hahaha. ada yang menjadi ada yang tak menjadi ye??hehehe
ReplyDeleteDah lama tak makan tauhu... lagi pun anak2 kurang suka.. kalau masak, saya juga yg kena habiskan... ekekkeke
ReplyDeletemenarik juga resepi tauhu ni.. boleh cuba juga nanti, dah banyak hari puasa ni mula rasa dah cuba semua resepi. nak cari idea baru... thanks mamarey...
ReplyDeletesaya suka makan tahu bersama kicap . rebus dulu , jadi tahu tu lembut sikit . tahu dan kicap dr soya juga ... hehehee
ReplyDeleteAwal pagi singgah menjamu mata, masih xrasa apa2... Kalau petang2 nanti meleleh air liur dibuatnya.
ReplyDeleteMemang nampak sedap sekali!
bole tolong saya x... api besar @ kecil masa menggoreng? minyak byk @ sikit masa menggoreng?
ReplyDeletesbb da 2x guna tauhu telur ni, hancur terus masa goreng...
masa menggoreng hr tu sy guna api sederhana sj lia..minyak guna sikit sj..goreng guna non-stick pan..sy goreng ada jg yg hancur lia..sbb potong nipis sgt..potong agak2 1 inci mcm tu lah bru menjadi..:)
Deleteermm nisah suke makan tofu jepun ni kak.. nisah share resepi ye.. senang nak masak, sedap di makan hehhee
ReplyDeletewah! mcm sedap jak tgk...
ReplyDeleterajin Mama Rey masak...:)
Wah mama bestnya..kena try ni...
ReplyDeletesedap nya tengok..harus dicuba juga resepi ini...lagi-lagi bulan puasa kan..lagilah kekeringan idea nak masak ape..hihihi
ReplyDeletebetul MommyAida..kdg tak tau nak masak apa hehe
Deletehumang aihhh sedapnya,.intan suka nih..tq kak sudi kongsi resepi..:)
ReplyDeletesama Intan..sy google resepi ni..tp ubah ikut cara sendiri.:)
Deletewah..nampak sedap lah mamarey..leh cuba nanti
ReplyDeletetry lah M3H hehe..resepi M3H sy blm cuba lg..bahannya blm dcari..
DeleteSimple jak bahan2 nya kan mamarey..tpi hasilnya..wow sehingga menjilat jari..
ReplyDeleteyup sis..simple jak...cuma part goren tauhu tu ada yang gagal hehe
Deletemak oiiii, syedappnyer mama reyyyyy...... hmm, minta resepi meh! heehe
ReplyDeleteohh masak begitu tauhunya. kena potong tebal.
ReplyDeletepercubaan pertama yg menjadi :) nampak sedap juga
Terliur sudah. Tak pernah lagi masak tauhu telur.
ReplyDeleteRatah gitu aje pun sedap tu MR
ReplyDeletetauhu jepun tu yang tambahkan kesedapannya ...betul, ratah jer pun sedap..
ReplyDeletehah..betul tu BUNDA..sedapkan..:)
DeleteUhhh so yummmy...selalu buat sup aje, naka try la resepi ni...minta izin ye, btw follow blog ni juga hehe, jom mai blog saye hehe
ReplyDeleteboleh Mama Darwiish..silakan..:)
Deletetq follow sini ya..