Pages

Wednesday, April 10, 2013

Wordless Wednesday : Kuih Penjaram


Tiga jenis Kuih Penjaram. Suka yang gelap sikit warnanya.  

60 comments:

  1. oh tu ke rupa kuih penjaram...baru la tau nama dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ina..:)
      bahagian tepi2 tu yang sedap dimakan..rangup..

      Delete
  2. tak pernah tengok la kak. macam sedap je. mcm2 kaler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 kaler 3 rasa..sedap tau Chic Na..kalau pembuatnya pandai buat memang sedap rasanya..

      Delete
  3. sedap..lme x mkn..suke yg belah kanan tu..hik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan m3h..ambil pic ni kat tamu..beli semua ketiga2 jenis

      Delete
  4. Kuih ap ni. Dibuat dgn apa sis. Xpernh makan. Huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih penjaram Nina..dibuat drpd tpg gandum dan tpg beras..ada yg campur tpg jagung..

      Nina kena tanya Mr.Sawo ni..sebut jak kuih penjaram

      Delete
  5. first time dgr nama kuih ni...ape rase dia kak?

    ReplyDelete
  6. xtau nama nyer penjaram tp selalu gak makan... betol, tepi2 tu sedap kan kalau garing2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepi dia paling suka makan..kdg2 tepi saja yg dimakan..hehe

      Delete
  7. Kueh penjaram?rietta xpernah dgr lg....nmpak sedap...

    Psss...anin bru pat thun....bajar kt tadika tu, mmg besar akk, xtaw brp kg,

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap rietta..:)

      owh ya ka..bijak Anin pandai dia cipta lagu sdri..

      Delete
  8. Tak pernah rasa lagi kuih ni...Mcm tat telur jer rupanya. Sedap ke? Rasanya mcm ne? Di buat dari ape ye? Kuih ni asal dari Sabah ke?
    Ish...BM ni, byknye tanye...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tak apa BM saya jwb satu2..malu bertanya sesat jalan err tetiba pula hehe..

      sedap..
      rasanya manis2..
      dibuat drpd tepung gandum + tpg beras jg tepung jagung..
      yup kuih tradisional di sabah yg mmg popular..

      sy tak pandai buat kuih ni pandai makan jak hehehe...

      Delete
    2. Tapi kenapa ada sampai 3 kaler? Setiap kaler lain rasa dan adunannye ke? Apalah BM ni...tanye lagi...hehe. Teringin nak rasa, di pasar2 malam ada jual ke? tanya lagi...sori!

      Delete
    3. ndak apa BM..Bm tanya sy jawab kalau tahu hehehe..

      putih tu rasa asli..
      gelap perasa gula melaka..
      hijau perasa pandan..

      tamu kat sabah banyak yg jual BM..Ni saya beli dekat tamu Tuaran..

      Delete
  9. Sedapnya kuih penyeram..lama ndak makan ni..klu mau makan pun kena beli..ndak pandai buat bah Mama Rey...

    **Lama nya ndak dtg sini...rinduuu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la bah kita aTie..nda pandai bikin pandai makan jak haha..


      rindu jg sama aTie...tq aTie dtg bertanya kabar sy masa menyepi

      Delete
  10. baru ler tahu nama kuih ni....
    i suka yg kaler brown tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. brwon tu ada rasa lagi sedap dari yg putih dan ijau tu kan..

      Delete
  11. Replies
    1. err.. sy tak pernah tengok kuih matahari azstory...
      tp kuih ni ada jg yg sebut kuih penyeram

      Delete
  12. aku suka beli itu kue kat pasar malam,tapi baru tau itu nama kue penjaram :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga yang panggil kuih penjaram tu kuih penyeram..
      sy selalu panggil kuih penjaram..

      Delete
  13. Salam Mama...

    sy tak pernah tengok pun kuih ni...ni makanan tradisi orang sabah ke? atau memang sy yg tak tahu kuih ni...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam CKK..:)

      yup..salah satu makanan tradisional sabah yg agak popular..

      Delete
  14. Semenjak duduk kat Shah Alam nie, dah lame tak makan. suke bahagian luar yang keras.. Sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahagian tepi tu yg sedap kan..rasa rangup..
      joe bole cuba masak sendiri bah hehe..

      Delete
  15. OOOO.. Baru tau nama kueh ni... yg warna coklat tu best. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sama mcm saya suka yg gelap tu..sedap..:)

      Delete
  16. Suka yg kaler coklat tu. Tau makan tapi tak tau nama ☺☺

    ReplyDelete
  17. tak pernah tau nama kuih ni.. makan???? macam x pernah aje hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe,,nanti KA cuba cari resepinya..try buat..:)

      Delete
  18. tak pernah nampak..huhu..nanti puasa mungkin kat bazaar ada yg jual..hehe.. mcm tart pun ada bentuknya kan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih ni kalau time puasa mesti dicari..sedappp

      Delete
  19. Mama Rey..kuih ni membuatkan ummi teringatkan Sarawak, isteri ustaz mengaji kami pandai buat kuih penjaram ni,dia buat jual juga, yang warna gelap tu, sedaaap sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka ummi..sy ndak tau buat kuih ni..pernah juga teringin buat tapi sampai sekarang pn ndak jadi buat huhu

      Delete
  20. Wah macam best aje kuih ni...macam pernah dengar nama kuih ni..tapi yang pasti tak pernah makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yang sebut kuih penyeram juga Rau..memang best dan sedap rasanya..:)

      Delete
  21. hait sa punya febret pulaini..tuu na yg itam yg sadap...tapuun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapun ja la El Hardy..nanti hujung mgu ni El Hardy p tamu cari ni kuih..hehe

      Delete
  22. Selalu dengar orang sebut pasal kuih panjaram tapi tak pernah makan, apa rasanya mama rey ?

    ReplyDelete
  23. suka kuih ni...makcik Lily kat Sabah pandai buat kuih ni...mmg sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pandai buat memang sedap..bertuah Lily ada macik pandai buat kuih ni..sy pandai makan ja hehe

      Delete
  24. Replies
    1. a'ah..sedap kan..yang gelap tu menyelerakan..:)

      Delete
  25. saya suke yang gelap..lagi best kalao panas2..perghhhhh..ngidam lah plakk mak buyong nihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngidam ka...
      betul tu kalau di makan time panas-panas memang 4 5 ketul lah masuk mulut hehe

      Delete
  26. aida pon suka yang gelap sikit..sbb lebih terasa manisnya..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. gelap tu guna gula melaka..tu lah terasa manis sedapnya..

      Delete
  27. tak tahu lak nama kuih ni penjaram hihi

    ReplyDelete
  28. pergh.. nampak sedap dan menyelerakan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sungguh menyelerakan boni..:)
      makan masa minum petang..makan sambil minum-minum kupi hehe

      Delete
  29. nak kena pergi ke tempat mama rey n cuba ni, kan? boleh?

    ReplyDelete

Pounsikou Tambalut
Terima Kasih Sahabat

Sudi Baca Sudi komen....
Komen jangan malu-malu ya...(^_~)