Nyam..nyam..Lamban..Ini salah satu masakan kesukaan hati. Baru-baru ini bertandang ke rumah adik ipar. Biasanya lamban ini dibuat masa Hari Raya tapi adik ipar teringin sangat mahu makan lamban jadi mamanya pun masakanlah.
lamban dan kuah kacang sedap dimakan dengan kuah kacang
Sampai kat rumah adik ipar, lamban sudah pun siap dimasak. Tinggal kuah kacangnya saja sedang diproses.
Ibu mertua saya memang pandai masak lamban. Rasanya lemak-lemak. Lamban ini dibuat daripada beras pulut.
Dibungkus dengan daun kelapa selepas beras pulut ditanak separuh masak dalam santan yang dicampur garam. Lepas itu dierebus selama 2 jam. Memang sedap rasanya. Makan sekali mahu tambah dua tiga kali hehehe..
Kuah kacang ibu mertua
Pernah sekali masa raya dulu buat lamban dengan ibu mertua tapi jadi tukang bungkus saja. Kalau bab masak belum lulus..:D
unik sgt nama mknan ni.
ReplyDeleteteringin pula nak rasa :)
Assalamualaikum Mama
ReplyDeletenyam nyam
a'ak..unit namanya.ni makanan asal orang ng mana ni?xnah dengar rasanya..hehe
ReplyDeleteSaya pun nak tya yg sama...
Deletenam nyam :) enak pasti
ReplyDeletesaya tak penah dengar pasal makanan ni. Tapi tengok gambar pun. Wow, kecur air liur.
ReplyDeleteSaya pon tak pernah tahu tentang makanan ni. Datang dari mana yer? hehe
ReplyDeletetak pernah tau jugak pasal ni
ReplyDeletepertama kali acik tau ni..walaupun tak pernah makan..tapi acik tau mesti sedap..sebab guna beras pulut ngan santan..
ReplyDeleteni sebenarnya makanan orang sabah bagi masyarakat brunei di sini, biasanya dihidangkan masa hari raya or majlis² tertentu yang lain . :)
ReplyDelete