YwkvRmuKGCTYn_F5guLVG8pAhRA

Monday, February 9, 2015

Rebung Masak Lemak Cili Padi

Rebus dan toskan

Beli rebung ini dipasar. Sudah pun siap dipotong kecil-kecil. Satu plastik RM2. Rebungnya banyak dalam satu plastik. Yang ini setengah plastik yang telah saya rebus dua kali. Suami tak berapa suka rasa pahit sebab tu saya rebus dua kali. 


Rebung masak lemak cili padi

Rebung Masak Lemak Cili Padi, permintaan dari suami. Tambah nasi sampai dua kali.^^.. Anak-anak pula sukakan kuahnya. Rebung dorang tak nak. 

Bahan-bahan yang saya gunakan simple saja. Ikut apa yang ada dalam rumah hehe;
  1. Rebung yang telah direbus.
  2. Bawang merah 5 ulas dan bawang putih 2 ulas ditumbuk.
  3. Cili 12 biji. Juga saya tumbuk.
  4. Udang kering segenggam tangan
  5. Bawang besar satu biji dihiris.
  6. Serbuk kunyit satu sudu.
  7. Santan
  8. Asam keping
Ini pula cara saya masak:

Masukkan segelas air dan bahan-bahan yang ditumbuk, udang kering, bawang besar, asam keping, kunyit dan rebung. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan santan. Saya guna sekotak kecil. Ermm rasanya lebih sekotak. Didihkan sekejap sambil dikacau-kacau. Jangan lupa tambahkan garam dan gula kalau hendak.

Wednesday, January 28, 2015

Cerita Lalu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...